Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


IŠSKIRTINIS INTERVIU
A. Garmažapova: tautinės mažumos V. Putinui reikalingos tik dėl vieno tikslo – mirti už imperiją
Agnė Baltrūnaitė
Konferencijos organizatoriai
A. Garmažapova: „Žmonėms sunku pripažinti realybę.“.

Fondo „Laisvoji Buriatija“ prezidentė Aleksandra Garmažapova žino atsakymą, kodėl į karą Ukrainoje daugiausia siunčiami Rusijos tautinių mažumų atstovai. „Rusija vis dar siekia būti šalimi tiktai rusams“, – teigė ji pokalbyje su IQ apžvalgininke Agne Baltrūnaite.

Prasidėjus karui Ukrainoje, įkūrėte tautinių mažumų gynimo fondą „Laisvoji Buriatija„. Kokios priežastys paskatino įsteigti šią organizaciją?

– „Laisvoji Buriatija“ yra pirmasis antikarinis etninis judėjimas Rusijoje, įkurtas 2022 m. kovo mėnesį. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą šalies valdžia mobilizavo daugybę etninių buriatų. Mes pastebėjome paralelę tarp įvykių 2014-aisiais ir šiomis dienomis. Kai prieš devynerius metus Rusija okupavo Krymą, Vladimiras Putinas dažnai kartojo, kad Donbase kovoja vietos gyventojai. Vėliau paaiškėjo, kad į Donbasą siunčiami kariai ne tik iš Pskovo srities, bet ir, pavyzdžiui, iš Buriatijos.

Nuo to laiko Kremlius vis dažniau naudojo naratyvą, kad buriatai – V. Putino kovotojai. Galiausiai viena prokremliška organizacija sukūrė vaizdo įrašą, kuriame aiškino, kad jaunieji buriatai palaiko V. Putiną. Visa tai vyko prieš devynerius metus, todėl, kai 2022 m. vasario 24 d. Rusija įsiveržė į Ukrainą, nusprendėme, kad turime keisti Kremliaus plačiai skleidžiamą istorijos naratyvą apie buriatų tautą.

2023 10 31 06:45
Spausdinti