Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


INTERVIU
I. Šimonytė: akivaizdu, kad mokesčių sistemos išlygos ir išimtys kuria neteisingumo jausmą
Agnė Piepaliūtė

„Šiandien akivaizdu, kad išlygos ir išimtys mūsų mokesčių sistemoje kuria neteisingumo jausmą, problemos yra pribrendusios ir reikia ilgalaikių, tvarių pokyčių“, – interviu IQ tvirtino Lietuvos Respublikos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. Žurnalistė Agnė Piepaliūtė Vyriausybės vadovės klausė apie mokesčius ir kitas šalies aktualijas.

– Jūsų nuomone, ar reikia PVM lengvatų maisto produktams? Kodėl Lietuva ir ši Vyriausybė laikosi kitokios pozicijos, nors maisto kainos smarkiai pakilo? Kaip vertinate siūlymus PVM lengvatoms suteikti tam tikrą socialinę reikšmę: lengvatos daržovėms, kad sveikiau maitintumės, lengvatos kultūrai, kad dažniau eitume į teatrą, lengvatos knygoms, kad daugiau skaitytume, ir t. t.?

– Lengvatinių PVM tarifų efektyvumas ir tikslingumas paprastai vertinamas per galutinės produkto ar paslaugos kainos sumažėjimą, bet, kaip rodo patirtis, prekės ir paslaugos, kurioms tiesiog sumažinamas PVM tarifas, nepinga apskritai arba bent jau ne tiek, kiek tarifas sumažinamas. Todėl pagrindinis tokios lengvatos tikslas ir lūkestis – sumažėjusi galutinė kaina vartotojui – nėra pasiekiamas. Praktinis to pavyzdys yra PVM lengvata maitinimo paslaugoms. Nors joms PVM sumažintas nuo 21 iki 9 proc., kainų augimas šioje srityje pernai buvo tarp pačių didžiausių.

Kas kita, jeigu kalbame apie reguliuojamų kainų sritis kaip energetika, kurioje atitinkamai ir lengvatos nauda yra vartotojui tiesiogiai juntama, vis dėlto dauguma prekių ir paslaugų tokios nėra, jų kainą nustato paklausos ir pasiūlos santykis.

2023 03 14 07:20
Spausdinti