Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


IZRAELIO AMBASADORĖS LAIŠKAS
Gazos teroristų konvejeris
Hadas Wittenberg Silverstein
Vytautas Liaudanskis / Klaipėda
Hadas Wittenberg Silverstein.

Šeštadienio rytą, spalio 7 d., daugiau kaip 1500 palestiniečių teroristų iš Gazos Ruožo užplūdo Izraelio miestus, kaimus ir kibucus, esančius palei sieną.

Kai vieni būriai ėmė žudyti šimtus taikių jaunų žmonių muzikos festivalyje, dešimtys gaujų siautėjo nuo namo prie namo, beatodairiškai žudė vaikus, tėvus, senelius, kankino, kapojo galvas, degino ir plėšė, grobė vietinius žmones, per kelias valandas į sielvarto jūrą panardindami visą regioną. Iki antradienio popietės nužudyta daugiau kaip 1200 žmonių, 3000 sužeista, daugiau kaip 100 pagrobta ir išgabenta į Gazą.

Šie siaubingi įvykiai akivaizdžiai yra karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui. Daugeliui jie primena tragiškus vaizdus iš 2014-ųjų metų, kai „Islamo valstybė“ išnaikino jazidus Sindžaro vietovėje Šiaurės Irake. ISIS ir „Hamas“ iš tiesų sieja ta pati radikali islamo ideologija, ta pati panieka žmogaus gyvybei ir tos pačios itin barbariškos priemonės savo tikslams pasiekti.

Dauguma teroristų įsiveržė į Izraelį vykdydami savižudišką misiją ir dauguma jų iš tiesų jau yra negyvi. Savo nusikaltimus jie vykdė sąmoningai, manydami, kad gyvi negrįš, bet įsitikinę, kad brutalus žydų žudymas jiems atvers vartus į rojų. Pastebėtina, kad „Hamas“ steigiamojoje chartijoje aiškiai pabrėžiama jos antisemitinė darbotvarkė, kuria siekiama išnaikinti žydus. Tai, ką matėme šeštadienį, buvo aiškus „Hamas“ šalininkų troškimų įgyvendinimas.

Savaitgalį izraeliečius užpuolę teroristai sudaro tik nedidelę dalį aktyvių „Hamas“ (ir palestiniečių „Islamo Džihado“) narių, subūrusių visavertę teroristų armiją, kurią didžiąja dalimi sudaro užverbuoti Gazos Ruožo gyventojai, dažniausiai palaikantys „Hamas“ vadovybę.

2005 m. Izraelis visiškai pasitraukė iš Gazos Ruožo ir perdavė jį Palestinos savivaldai. Per 2006 m. Palestinos teritorijose vykusius rinkimus Gazos gyventojai didžiąja dalimi balsavo už „Hamas“, todėl 2007 m. ši organizacija smurtu visiškai užėmė Gazos Ruožą. Per pastaruosius 18 metų Gazos gyventojai augino ir maitino „Hamas“ monstrą, kuris savo ruožtu, užuot rūpinęsis Gazos Ruožo plėtra ir jo žmonių gerove, visus išteklius skyrė karinėms priemonėms, skirtoms Izraeliui sunaikinti. Gazos Ruožo „Hamas“ šalininkai netiki demokratija ir pilietinėmis laisvėmis. Jų kredo – ne dialogas ir kompromisas, o savo požiūrio primetimas smurtu ir teroru.

Dauguma šeštadienio teroristų buvo dvidešimtmečiai, užaugę per pastaruosius 18 metų, kai „Hamas“ valdė Gazos Ruožą. Jie mokėsi šios organizacijos mokyklose, mečetėse ir socialinėse įstaigose. Teroristai buvo auklėjami nuolat girdėdami raginimus žudyti žydus ir izraeliečius, įskaitant terorizmo skatinimą, teroristų šlovinimą. Negana to, teroristų šeimos sulaukia dar ir finansinės paramos. Nuotraukose iš Gazos Ruožo dažnai matyti, kaip po išpuolių prieš izraeliečius gyventojai skanduoja savo džiaugsmą ir dalija saldumynus. Netgi pastarosiomis dienomis viešojoje erdvėje stebime, kaip Gazos gyventojai demonstratyviai džiaugiasi šiais barbariškais nusikaltimais ir Gazos gatvėse žemina į nelaisvę paimtus žydus.

Pasibaigus karui, Gazos gyventojai turės pasirinkti, ar jie nori būti su „Hamas“ ir toliau palaikyti terpę teroristams, ar nustoti remti „Hamas“ ir nutraukti abiejų pusių kančias.

„Hamas“ ir Palestinos „Islamo Džihadas“, remiami ajatolos režimo Irane, pradėjo šį karą ir primetė jį Izraeliui. Susidūręs su šia barbariška priešų, kurie atvirai siekia mus sunaikinti, agresija, Izraelis turi teisę ir pareigą ginti savo piliečius ir teritoriją bei imtis visų būtinų priemonių savo gyventojams apsaugoti. Izraeliečiai kovoja dėl savo gyvybių ir savo namų.

Neturime kito pasirinkimo, kaip tik laimėti šį karą.

Hadas Wittenberg Silverstein yra Izraelio ambasadorė Lietuvoje.

2023 10 12 11:22
Spausdinti