Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOMENTARAS
Gerai, kad nebereikia kurti Žaliojo kurso
Marius Vaščega
M. Vaščega.

Gruodį galėtume pavadinti pačiu žaliausiu metų mėnesiu. Ne dėl to, kad klimato kaita reiškia, jog sniego per žiemos šventes būna mažiau (nors šį sezoną graži išimtis). Būtent gruodį 2019-aisiais Europos Komisija pasiūlė pirmąjį pasaulyje tokio masto ir ambicijos ekonomikos perorientavimo, klimato kaitos stabdymo ir taršos mažinimo planą. Šis planas geriau žinomas kaip Europos žaliasis kursas.

2022 m. gruodžio 11-ąją Europos žaliajam kursui suėjo treji. Prie Žaliojo kurso kūrimo dirbau kaip Europos Komisijos nario Virginijaus Sinkevičiaus komandos vadovas. Todėl šis žalias gimtadienis man asmeniškai ypač svarbus.

Žmonių kategorijomis trejų metų sulaukęs vaikas dažniausiai jau žino ir pasako savo vardą, klausinėja „kas“, „kur“ ir „kodėl“, būna ypač aktyvus, bėgioja, ima ir meta įvairius daiktus, mokosi naujų įgūdžių. Tad pažvelkime, kaip per pirmuosius savo gyvenimo trejus metus keitėsi požiūris į Europos žaliąjį kursą.

Pirmieji metai, arba „nesekit mums pasakų“. Pamenu pirmuosius mėnesius Berlaymonte – Europos Komisijos pagrindiniame pastate Briuselyje. Tuomet daug kas į mūsų pasiūlytą Žaliąjį kursą žiūrėjo kaip į gražią pasakaitę. Šimtus kartų teko girdėti, neva net jei ir ką nors pasieksite, kol to paties nedarys kiti didieji teršėjai – tuometės prezidento Donaldo Trumpo vedamos JAV, Kinija ir kiti, tik sau šaudysite į kojas, t. y. skriausite verslą ir smukdysite Europos konkurencingumą.

2023 01 10 06:39
Spausdinti