Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KOMENTARAS
Ko tikėtis iš J. Bideno „State of the Union“ kalbos?
Dominykas Kaminskas
VU TSPMI
D. Kaminskas.

Kovo 7 d. vakarą JAV pezidentas Joe Bidenas tradiciškai kreipsis į Kongresą. Sunku tikėtis, kad šių metų State of the Union kalboje JAV prezidentas pasakys kažką išskirtinio – rudenį vyksiantys rinkimai reiškia, kad J. Bidenui pirmiausia reikės įgyvendinti trumpojo laikotarpio politines užduotis. Nors populizmu dažniausiai yra kaltinamas pagrindinis jo priešininkas rinkimuose, J. Bidenas taip pat bus priverstas imtis populistinių metodų ir parodyti, kad ateinančio rudens pasirinkimas yra ne tarp J. Bideno ir Donaldo Trumpo, bet tarp gėrio ir blogio.

Žvelgiant europiečio akimis, tokia perskyra gali įtikinti – tiek Lietuvos, tiek kitų Europos šalių spaudoje matome daug nerimo, kurį sukelia D. Trumpo retorika NATO atžvilgiu ar imigracijos klausimais. Tokie pareiškimai yra skirti, pirmiausia, vidaus auditorijai, ir kol J. Bidenui reikia raminti ne tik savo šalies piliečius, bet ir visą tarptautinę bendruomenę, D. Trumpas bėga į priekį. Riba tarp gėrio ir blogio JAV nėra tokia aiški, pilkoji zona yra didelė, ir ten gerai jaučiasi tik vienas iš dviejų kandidatų. J. Bideno situacija yra kvaila – nuolat vytis žmogų, kuris gali prikalbėti bet ko ir bet kam, labai sunku, o ir dalis visuomenės dabartinio prezidento tiesiog nenori klausyti.

„State of the Union“ yra labai svarbi kalba būtent dėl to – J. Bidenui pastaruoju metu sunku rasti situacijų, kur prožektorių šviesa būtų nukreipta tik į jį.

State of the Union yra labai svarbi kalba būtent dėl to – J. Bidenui pastaruoju metu sunku rasti situacijų, kur prožektorių šviesa būtų nukreipta tik į jį. Atitinkamai tai reiškia, kad kalboje bus siekiama ne nubrėžti ateities gaires, o parodyti, kad J. Bideno administracija bent jau tam tikrose srityse pasiekė progresą. Dar svarbiau bus apkaltinti Respublikonų partiją dėl to, kad kai kur progreso pasiekti nepavyko. Baltieji rūmai stengiasi nesukelti labai didelių lūkesčių ir netgi šiek tiek slepia pagrindines temas, tačiau akivaizdu, kad gero pasirodymo svarbą administracija supranta labai aiškiai. Ko tai leidžia tikėtis?

Kadangi kalba bus pirmiausia skirta vidaus auditorijai, svarbiausias uždavinys bus iš naujo įtikinti žmones bidenomikos nauda. Tai yra sunki užduotis – J. Bideno administracija ir jai artimi ekspertai ilgą laiką kalbėjo apie tai, kad trickle down ekonomika neveikia. Tai jie parėmė ekstensyviais tyrimais ir duomenimis, tačiau JAV tai nėra populiari pozicija – didieji verslai tiesiog turi per daug įtakos žiniasklaidoje ir tarp įstatymų priėmėjų, kad leistų tokioms žinutėms lengvai sklisti. Visgi ženklų, kad J. Bideno administracijos priimti sprendimai turėjo teigiamą įtaką, yra – nedarbas laikosi netoli 3,5 proc. ribos, kainos auga gerokai lėtesniu tempu, o darbo užmokesčio augimas pralenkė infliaciją. Visgi, bidenomikos priemonės nepakeitė požiūrio į ekonomiką. 77 proc. amerikiečių jaučia nerimą dėl savo finansinės situacijos, 56 proc. mano, kad kainos auga greičiau nei jų atlyginimai. Nieko nepadarysi, jokie duomenys nepakeis to, kaip žmonės jaučiasi. Suteikti saugumo jausmą galima pabandyti kalbos metu, nuo to J. Bidenas ir pradės.

Po pirmosios kalbos dalies, kurios metu partneriai Europoje nuobodžiaus, ateis antroji. Šioje dalyje gali būti vienas ar keli trupinėliai informacijos apie tai, ką prezidentas planuoja įgyvendinti dar iki rinkimų, ir tai yra svarbu, tačiau svarbiausia mums bus pamatyti, ar J. Bidenui pavyks įtikinti JAV gyventojus palaikyti NATO ir Ukrainą. Pozityvių signalų sprendimų lygmenyje yra – nors paramos Ukrainai paketas įstrigęs Kongrese, atrodo, kad demokratai gali išreikšti palaikymą Kongreso pirmininkui Mike’ui Johnsonui. Tai leistų jam išlaikyti postą, nepaisant labai vokalios kraštutinių pažiūrų kolegų kritikos, o mainais demokratai (taip pat nuosaikūs respublikonai bei visas pasaulis) sulauktų taip norimo sprendimo. Visgi sprendimas yra laikinas, o sunkiausias uždavinys J. Bidenui yra parodyti, kad parama Ukrainai ir įsipareigojimai NATO netrukdo užtikrinti saugumo šalies viduje. Tai ypač svarbu Teksase ir kitose pietinėse valstijose – antradienį vykęs Super Tuesday ir nenusisekęs vizitas pasienyje prieš tai parodė, kad J. Bideno administracijos vykdoma politika šiuo klausimu sulaukia labai mažai palaikymo.

Jungtinės Valstijos, kad ir kaip tai retkarčiais būtų sunku jiems patiems pripažinti, yra priklausomos nuo sąjungininkų Europoje.

Užtikrinti ilgalaikį palaikymą transatlantiniams ryšiams teks kitaip. Atėjo laikas trumpai istorijos pamokai. Skirtingai nei lunatikuojančiai iškamšai Rytuose, išradinėti naujų istorinių faktų J. Bidenui nereikės. Jungtinės Valstijos, kad ir kaip tai retkarčiais būtų sunku jiems patiems pripažinti, yra priklausomos nuo sąjungininkų Europoje. Taip buvo visada, ir nors transatlantinis bendradarbiavimas ilgą laiką itin stipriai rėmėsi JAV lyderyste, Europa visuomet buvo lojali ir pasitikėjimo verta partnerė. Tai nepasikeitė dabar ir nepasikeis niekada. JAV sienų saugumas yra tiesiogiai priklausomas nuo JAV ir Europos partnerių gebėjimo užtikrinti stabilumą visame pasaulyje ir pagarbą esminiams tarptautinės tvarkos principams.

Žinoma, ekonomika ir NATO nebus vienintelės kalboje paliestos temos – galima tikėtis, kad J. Bidenas skirs dėmesio sveikatos apsaugai (ir ypač abortų klausimui), o visą kreipimąsi į vientisą darinį sujungs pagyros amerikietiškai demokratijai bei kvietimas ją ginti. Deja, apie tai nieko įdomaus parašyti negaliu – D. Trumpas ar J. Bidenas, demokratijos problemos JAV yra gilios ir situacija kardinaliai nepasikeis. Iš vienos pusės, ją palaiko tvirta institucinė kultūra. Iš kitos pusės, pasitikėjimas tomis institucijomis yra labai žemo lygio (tik apie 20 proc. amerikiečių pasitiki federaline valdžia). Tokios situacijos kalbomis neišspręsi, tačiau J. Bidenui bus svarbu parodyti, kas gali nutikti, priėmus neteisingus sprendimus.

Ketvirtadienį ant kortos pastatyta labai daug, todėl vietos vizionieriškumui Kongrese beveik nebus, tačiau tik uždeganti vizija gali suteikti J. Bideno kampanijai naują kvėpavimą. Tai padaryti galima tik atsisakant neveikiančios gėrio ir blogio perskyros idėjos ir parodant, kad įsipareigojimai demokratijai ir taisyklėmis pagrįstai tarptautinei tvarkai yra būtini ne tik demokratams, bet ir respublikonams. Tokia žinutė sustiprins J. Bideno šansus rinkimuose, bet net jei nebus perrinktas, dabartinis prezidentas gali priversti savo konkurentą D. Trumpą pakeisti savo pozicijas kai kuriais visai Amerikai ir kartu mums labai svarbiais klausimais.

Dominykas Kaminskas yra VU TSPMI doktorantas ir JAV tyrimų centro „Atlantic Council“ vizituojantis tyrėjas

2024 03 07 18:39
Spausdinti