Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RIMTI REIKALAI
Rusai puola satyra
Balys Godauskis
Vytis Snarskis

Su Mordoru besiribojančių kraštų gyventojai apie agresyvųjį kaimyną nuo seno turėjo nekokią nuomonę. Dažnai net labai prastą. Bet įsiveržę į Ukrainą orkai įrodė, kad nėra tokio moralinio dugno, kurio jie nepramuštų. Supratę, kad ukrainiečių kariai jų visai nebijo, moka ir gintis, ir pulti, ėmė taikytis į moteris, vaikus.

Per tris pirmąsias karo savaites pamatėme dešimtis į nelaisvę paimtų rusų karių interviu. Kai sėdi nuginkluoti prieš kamerą, pasirodo, kad jokie jie ne orkai, visai neagresyvūs, vos ne taikdariai, ir sakosi kariauti su ukrainiečiais niekada nenorėję. Esą juos apgavo, suklaidino, paklaidino. Esą negalėjo bėgti apsisukę per sieną namo, nes Kadyrovo čečėnai stovi už nugarų kaip NKVD-istai Antrajame pasauliniame kare, ir šaudo į rusus, atsisakančius būti patrankų mėsa. Neva niekas iš rusų nenori karo, tik Putinas ir Šoigu truputį, o visi kiti rusai tikrai nenori.

Nenori, bet puola. Tie, kurie puola pėsti ar su šarvuočiais, ne tokie ir baisūs. Ukrainiečiai juos daugmaž sutramdo. Blogiausia su tais, kurie iš labai toli leidžia raketas arba iš labai aukštai mėto bombas. Patekę į nelaisvę lėktuvų pilotai irgi kalbėjo apie tai, kad gauna koordinates ir mėto sprogmenis tikėdami, kad ten kariniai objektai, o ne teatrai, kurių rūsiuose slepiasi vaikai. Žiūri į tuos belaisvius, klausaisi, ką jie kalba, ir pradedi nieko nesuprasti – jie ir Putino lengva širdimi išsižada, ir karą prakeikia be jokių atsikalbinėjimų, ir savo kaltes pripažįsta. Lyg visai normalūs žmonės, kai atimi šautuvus ir atjungi nuo zombinimo televizijų.

Atrodo, kad ir raudonosios armijos vadai pamatė tuos įrašus, ir visa tai jiems nepatiko, todėl jau bene savaitė, kai rusų pilotai į nelaisvę nebepatenka, nes, pamušus jų lėktuvus, kažkodėl nebeišsiskleidžia jų parašiutai, kai katapultuojasi. Kyla įtarimų, kad viskas patvarkyta tyčia. Galimas daiktas, kad savaitę ukrainietiškais lašiniais maitintas išbadėjęs rusų kareivis gali įsirašyti į savanorius mušti Putino ordos. Nieko keisto – per Antrąjį pasaulinį karą milijoninė Vlasovo armija apsisuko ir patraukė kariauti prieš Kremlių. Myli jie savo Putiną ir Kremlių tik iš didelio reikalo, pro sukąstus dantis.

2022 04 09 11:52
Spausdinti