Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KOMENTARAS
Saldi paternalizmo pagunda
Laurynas Peluritis
IQ
Laurynas Peluritis.

Kartais, atrodo, taip gera paleisti gyvenimo vadžias ir atiduoti savuosius rūpesčius bei rūpestėlius į kieno nors kito rankas. Pageidautina tuos rūpesčius patikėti geriau suprantantiems ir gebantiems juos spręsti profesionalams.

Lietuvos visuomenė ir politikai šį paklausos ir pasiūlos dėsnį, regis, puikiai suvokia ar bent intuityviai nujaučia. Paternalistinis požiūris, kai valstybė aktyviai kišasi į privačią sferą ir imasi reguliuoti suaugusių piliečių gyvenimą, iš esmės nėra svetimas nė vienai didžiųjų politinių partijų. Skiriasi tik pageidautinos kontrolės objektai: vieni mano, kad įstatymų leidyba turi išspręsti socialines ir ekonomines negeroves, kiti viliasi pakeisti piliečių elgesio modelius ir motyvacijas, treti norėtų politinėmis priemonėmis kontroliuoti piliečių moralę ir vertybes. Bent dalis piliečių tikisi, kad valstybės institucijos išspręs jų problemas, užpildys stokas ir atlieps lūkesčius. Bet ne viskas taip paprasta – be akivaizdžių praktinių iššūkių, čia esama ir bendresnės politinės bei moralinės problematikos.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Pirma, derėtų apibrėžti „paternalizmo“ sąvokos reikšmes. Tėvai, neleidžiantys savo vaikui valgyti stiklo, rasto smėlio dėžėje, tikrąja to žodžio prasme užsiima paternalizmu. Tiesa, jei jie to nedarytų, būtų nelabai geri tėvai. Paternalizmas kyla iš lotyniško žodžio pater, reiškiančio tėvas. Taigi paternalizmas yra tėvavaldystė.

2023 04 18 06:45
Spausdinti