Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KOMENTARAS
Viešųjų ryšių užsienio politika
Evaldas Labanauskas
IQ
E. Labanauskas.

Regis, Briuselio žvaigždės nustojo šypsotis Lietuvai: iš pradžių netikėtas pralaimėjimas dėl karo popo, Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarcho Kirilo įtraukimo į ES sankcijų sąrašus, dabar – nepergalinga sankcijų taikymo Kaliningrado tranzitui epopėjos pabaiga. Abiem atvejais Vilniui savo poziciją teko tyliai susivynioti ir išmesti į šiukšliadėžę.

Tiesa, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis viešai tikino, kad nesiruošia pasiduoti bent dėl Kirilo. Tačiau tai mažai tikėtina, nes Briuselyje įprasta, kad, jei kartą vietos žargonu vadinamas „failas“ buvo išmestas į šiukšlių dėžę, jis turi mažai galimybių sugrįžti ant derybų stalo. Tikėtina, kad taip nutiks su Kirilu, kurį Vengrija dėl esą religinės laisvės užtikrinimo išsuko iš ES sankcijų sąrašų. Tai kaip ir įrodo liepą priimtas naujas ES sankcijų paketas, kuriame atsirado daugiau sankcionuotų Rusijos veikėjų, bet ne karo popo pavardė.

Kaliningrado tranzitas – dar vienas Lietuvos pralaimėjimas Briuselyje. Nors Lietuva oficialiai tikino, kad jokios iniciatyvos pati nesiėmė ir griežtai vadovavosi Europos Komisijos nurodymais, vis dėlto kyla daug klausimų. Į teisinę analizę nesileisiu, nes per Kaliningrado tranzito epopėją vos ne kas antras lietuvis tapo jau ne tik tradiciškai geriausiu krepšinio treneriu ar sofos karo strategu, bet ir ES teisės bei sankcijų ekspertu.

Tačiau prisiminkime, kaip viskas vyko: birželio viduryje Lietuvos pritaikytos sankcijos Kaliningrado tranzitui ir Rusijos isterija Briuselį užklupo netikėtai. Oficialus Europos Komisijos (EK) atstovas Ericas Mameris, regis, nelabai suprato, ko yra klausiamas, ir siuntė kolegas pas ES diplomatijos vadovą Josephą Borrellį, o šis irgi iš pradžių visiškai nesuvokė klausimų. Tiesa, vėliau jis patikino, kad G. Landsbergis jam išaiškino padėtį ir todėl Lietuva esą elgiasi pagal ES taisykles, nors pridūrė, kad situacija bus peržiūrima. Netrukus vykusioje Europos Vadovų Taryboje prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su EK vadove Ursula von der Leyen, bet po to nedaugiažodžiavo – esą nenorėjo užbėgti įvykiams už akių, bet iš intonacijos buvo galima spėti, kad Briuselyje pasklidę gandai, jog EK nepritaria sankcijų taikymui Kaliningrado tranzitui, nėra laužti iš piršto.

2022 08 01 07:00
Spausdinti