Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KULTŪRA
A. Ernaux: Nobelio premijos yra vyrams skirta institucija
BNS
Scanpix
A. Ernaux.

Nobelio premijos yra vyrams skirta institucija, antradienį interviu naujienų agentūrai AFP prieš šį savaitgalį vyksiančią oficialią apdovanojimų ceremoniją sakė šių metų literatūros premijos laureatė Annie Ernaux iš Prancūzijos.

„Tai pasireiškia tradicijų troškimu. Būti susaistytam su tradicijomis galbūt yra labiau vyriška, tai būdas perduoti galią vienas kitam“, – sakė 82 metų autorė.

Švedijos akademijos apdovanota už savo darbų „drąsą ir klinikinį aštrumą“, A. Ernaux yra tik 17-oji moteris, nuo 1901 metų apdovanota Nobelio literatūros premija, ir pirmoji prancūzė.

„Kalba beveik visada buvo monopolizuota vyrų, ir aš pastebėjau, kad moterys neretai ištaria mažiau žodžių nei vyrai, gerai žinodamos, kad jos yra praktiškesnės“, – sakė ji ir pridūrė, kad atėjo laikas Nobelio premijoms modernizuotis.

„Sunku pasakyti, bet ar galėtume apsvarstyti galimybę, kad būtų mažiau pompastikos, ilgų suknelių ir frakų? Tai nebūtų blogai“, – su šypsena pasiūlė ji, turėdama omenyje iškilmingą šeštadienio ceremoniją ir banketą, kuriame dalyvaus Švedijos karališkoji šeima ir daugiau nei 1,2 tūkst. svečių.

Tačiau atvykusi į Stokholmą, pasitinkantį šių metų laureatus, A. Ernaux sakė, kad ją nustebino „premijos iškilmingumas, didingumas“ ir su ja susijęs „mastas ir vaidmuo“.

Feministė ir aktyvistė sakė, kad savo Nobelio premiją nori skirti „visiems, kurie kenčia, kenčia nuo vienokio ar kitokio dominavimo, rasizmo, visko, kas yra nelygybės forma. Ir visiems tiems, kurie kovoja ir lieka nepripažinti“.

Nors ji „tikrai netroško laimėti apdovanojimų“, premija paskatino jos norą rašyti, teigė A. Ernaux.

Ji sakė planuojanti „toliau rašyti“ ir „mėgautis senatve“.

„Manau, kad tai amžius, kai galima daug ką apmąstyti, todėl man tai, žinoma, reiškia ir užrašyti“, – sakė laureatė.

2022 12 07 10:43
Spausdinti