Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


UŽVERTUS KNYGĄ
Apie V. Mykolaičio-Putino moteris ir... vyrus
Agnė Žemaitytė

„EMMI“ – penktasis Aldonos Ruseckaitės biografinis romanas apie garsias Lietuvos literatūros asmenybes. Ji yra knygų apie Maironį, Žemaitę, Salomėją Nėrį, Vytautą Mačernį autorė. Naujausiame savo romane į prieštaringos Vinco Mykolaičio-Putino asmenybės gyvenimo užkulisius pažvelgti pasiryžusi autorė Agnei Žemaitytei prisipažįsta, kad net ir po ilgų tyrinėjimų nerado atsakymo į klausimą, ar rašytojas buvo laimingas?

Prie bendro stalo susodinote iškiliausius lietuvių literatūros atstovus: Maironį, Žemaitę, S. Nėrį, V. Mačernį ir V. Mykolaitį-Putiną. Ką jie kalbėtų vienas kitam, jei ištrynus laiko ribas iš tiesų susitiktų?

– Įdomus klausimas. Deja, atsakymas nelabai linksmas. Jie galėtų pasikalbėti apie karą, nes visi patyrė. Maironis ir Žemaitė pergyveno Pirmojo pasaulinio karo sunkumus ir žiaurumus, V. Mykolaitis-Putinas, S. Nėris patyrė abu pasaulinius karus – ir Pirmąjį, ir Antrąjį. O V. Mačernis – tik Antrąjį. Jį tas karas ir sustabdė, atėmė gyvybę. Tikrai visi turėtų ką pasvarstyti, atskleisti karo blogį ir sunkumus, visi jie buvo pacifistai. Išgirdę apie dabartinius mūsų laikus, kad Rusija yra tokia agresyvi, tokia blogio nešėja, gal nelabai ir nustebtų, tik būtų labai skaudu. Žemaitė vėl norėtų rinkti aukas karo pabėgėliams... Apie kūrybą irgi galėtų pasikalbėti, tik pokalbį turėtų moderuoti V. Mykolaitis, jo akiratyje buvo kitų keturių kūryba. Maironiu jis žavėjosi nuo jaunystės, dar paauglys būdamas jau turėjo klasiko knygeles, vėliau Lietuvos universiteto laikais abu buvo profesoriai. Su Žemaite asmeninės pažinties neturėjo, tačiau Putinas aukštai vertino jos kūrybą ir asmenį, studentams skaitė spec. kursą, o apie 1960–1963 m. buvo sugalvojęs apie šią klasikę parašyti romaną, surinkęs medžiagos, tačiau kilo kitų idėjų... Buvo S. Nėries dėstytojas, poetė – labai gera jo žmonos Emilijos draugė. O jaunąjį Mačernį Mykolaitis pirmasis pavadino tikru poetu, Vilniaus universitete įvertino jo kūrybą. Tad apie literatūrą penketukui tikrai pavyktų pasikalbėti. O apie žmogiškuosius likimus taip pat daugiausia pasakytų klasikas Vincas, jis sulaukė visų mirties...

Nors prisipažįstate tyrinėdama atradusi daug sau įdomių dalykų apie V. Mykolaitį-Putiną, ar būta tarp jų itin naujų – nežinote. Vis dėlto ir istorijos apie „vilko plauką“ , ir apie „Meteorologinių užrašų“ egzistavimą anksčiau nežinojote. Ką dar įdomaus išskirtumėte?

2022 12 24 08:00
Spausdinti