Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


ARCHITEKTŪRA
Dažnai pastatai geriausiai kalba apie žmones
Agnė Baltrūnaitė
Asmeninis archyvas
D. Sudjičius.

„Demokratinėse valstybėse rasime daug stiklinių pastatų, nes stiklas – skaidrumo simbolis“, – interviu IQ apžvalgininkei Agnei Baltrūnaitei sakė architektūros kritikas Deyanas Sudjičius. Anot jo, šiuolaikiniai pastatai turėtų atskleisti miesto ar šalies istoriją, todėl net ir sovietinį pastatą griauti būtų klaida.

– Studijavote architektūrą 7-ajame dešimtmetyje – tais laikais, kai pastatų projektavimas buvo laikomas itin vyriška profesija. Ar per daugiau nei 50 metų pasikeitė moterų vaidmuo šioje srityje?

– Manau, per daugybę metų architekto profesija tapo atviresnė ir prieinamesnė. Kai 1968-aisiais pradėjau studijuoji universitete, su manimi kartu įstojo beveik tiek pat merginų ir vaikinų. Pastebėjau, kad studijų metu dalis merginų neatlaikė konkurencijos, darbo krūvio ir dėl to metė mokslus. Tuo metu moteriai tapti architekte buvo tikrai sudėtinga. Žinau, kad tuo pačiu laikotarpiu Sovietų Sąjungoje moterys galėjo lengvai tapti inžinierėmis ar architektėmis. Daliai Vakarų pasaulio moterų pasiekti karjeros aukštumų architektūros ar inžinerijos srityse buvo beveik neįmanoma.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 07 27 06:45
Spausdinti