Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KINO APDOVANOJIMAI
Gera žinia kūrėjams: dėl „Oskarų“ galės varžytis ir kino teatruose nerodyti filmai
BNS
Scanpix

Dėl „Oskarų“ šiais metais galės varžytis ir kino teatruose nerodyti filmai, antradienį pranešė Kino meno ir mokslo akademija, reikšmingai pakeitusi taisykles dėl koronaviruso pandemijos.

Tradiciškai akademija reikalauja, kad į garbingiausius Holivudo apdovanojimus pretenduojantys filmai mažiausiai septynias dienas būtų rodyti Los Andželo kino teatruose.

Tačiau kino teatrai antrajame pagal dydį Amerikos mieste uždaryti nuo kovo vidurio, ir neaišku, kada vėl pradės dirbti.

„Iki atskiro pranešimo ir tik 93-iais apdovanojimų metais gali dalyvauti filmai, kuriuos anksčiau planuota rodyti kino teatruose, bet dabar jie iš pradžių prieinami komercinėse srautinio siuntimo... platformose“, – sakoma akademijos pareiškime.

Pastaraisiais metais vyko debatai dėl srautinio siuntimo milžinių, tokių kaip „Netflix“, sukurtų filmų dalyvavimo varžybose dėl „Oskarų“. Tarp tokių filmų buvo praėjusių metų „Airis“ („The Irishman“) ir 2018 metų „Roma“.

Iki šiol šie filmai būdavo trumpai rodomi kino teatruose, o tada perkeliami į internetą, kad galėtų pretenduoti į „Oskarus“.

Kino meno ir mokslo akademija, laikoma Holivudo kino industrijos aukščiausia institucija, tvirtino, kad jos įsipareigojimas dėl „filmų magijos“ kino teatruose lieka „tvirtas ir nepakitęs“.

„Vis dėlto dėl istoriškai tragiškos COVID-19 pandemijos būtina ši laikina mūsų taisyklių išimtis“, – nurodė akademijos prezidentas Davidas Rubinas ir vadovė Dawn Hudson.

Kai kino teatrai vėl pradės dirbti, akademija paskirs datą, nuo kurios minimas taisyklių pakeitimas nebegalios ir bus sugrąžintas standartinis reikalavimas dėl rodymo kino teatruose.

Tačiau varžybose dėl „Oskarų“ taip pat galės dalyvauti filmai, pradėti rodyti kitų didmiesčių kino teatruose.

Pagal kitus pakeitimus, dėl kurių per antradienio „Zoom“ vaizdo konferenciją sutarė valdytojai, „Oskarų“ garso suvedimo ir garso montažo kategorijos bus sujungtos į vieną.

Bus atsižvelgiama į atšauktus kino festivalius, kurie yra kaip kvalifikaciniai renginiai tam tikrų kategorijų filmams.

Pandemijai grasinant sujaukti Holivudo apdovanojimų sezoną, kino pramonės institucijos bando prisitaikyti prie kino teatrų uždarymo ir svarbių filmų išleidimo atidėjimo.

Praėjusį mėnesį „Auksiniai gaubliai“ pirmieji sušvelnino dalyvavimo taisykles ir leido varžytis filmams, kuriuos „tikrai“ planuota išleisti kino teatruose, net jei tokio išleidimo vėliau buvo atsisakyta.

Kiti svarbūs apdovanojimų šou, su kurių rengėjais susisiekė naujienų agentūra AFP, sakė, kad dar per anksti priimti sprendimus dėl pakeitimų.

Dideli JAV kino teatrai sako iki vasaros dirbti neplanuojantys, nors Džordžijos valstija pirmadienį leido kino teatrams vėl pradėti rodyti filmus, o Teksasas ketina netrukus leisti tai daryti.

93-ioji „Oskarų“ įteikimo ceremonija įvyks 2021 metų vasario 28 dieną, kaip ir planuota, paskelbė  Kino meno ir mokslo akademija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 29 10:25
Spausdinti