Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


KULTŪRA KARO LAIKOTARPIU
J. Vaganova: stipri kultūra tampa gynybos dalimi, o menininkai gina šalį ne tik ginklu Interviu
Agnė Baltrūnaitė
Danylo Pavlov
Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų muziejaus direktorė J. Vaganova.

Vietoj meno darbų – tuščios sienos, kiauri stogai ir išdaužyti langai – tokia yra dalies Ukrainos muziejų realybė. Anot Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų muziejaus direktorės meno istorikės Julijos Vaganovos, šiuo metu vyksta karas ir prieš ukrainiečių tautinį identitetą, todėl turi būti stiprinama ne tik šalies kariuomenė, bet ir kultūra.

Gruodžio pradžioje Vilniaus universitete vykusios konferencijos „Menas ir vaizduotė karo akivaizdoje“ metu buvusi Ukrainos kultūros ministrė, kultūros ir paveldo ekspertė Kateryna Chuyeva minėjo, kad karo laikotarpiu menas ir kultūra yra ne prabanga, o būtinybė išgyventi. Ką jums šiuo metu reiškia kultūra?

– Jau yra aišku, kad Rusijos karas Ukrainoje yra karas prieš mūsų kultūrą ir tautinį identitetą. Jie siekia mus palaužti ir sunaikinti. Stipri mūsų kultūra tampa gynybos dalimi, o menininkai gina šalį jei ne ginklu, tai vertybėmis. Todėl net ir šiuo itin sudėtingu laikotarpiu kultūra nėra prabanga. Kultūra – mūsų saugumo, tautinio identiteto dalis, be kurios būtume itin pažeidžiami.

– Kaip nuo karo pradžios pasikeitė jūsų vadovaujamas Nacionalinis Bohdano ir Varvaros Chanenkų meno muziejus Kyjive? Kaip pasikeitė kitos kultūrinės erdvės?

2024 03 24 16:10
Spausdinti