Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KINAS
„Kino pavasaryje“ bus parodyti šeši ilgo metro lietuvių filmai, tarp jų ir „Mariupolis 2“
BNS
Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Festivalio generalinis direktorius Algirdas Ramoška ir vykdantysis direktorius Konradas Kazlauskas.

Kovo 16–26 dienomis vyksiančiame Vilniaus miesto kino festivalyje „Kino pavasaris“ bus parodyti šeši ilgo metro lietuvių filmai, tarp jų – Ukrainoje nužudyto Manto Kvedaravičiaus ir jo sužadėtinės Hannos Bilobrovos „Mariupolis 2“.

Taip pat į programą įtraukti režisierių Austėjos Urbaitės „Per arti“, Nerijaus Milerio „Gyvenimas po mirties“, Irmos Pužauskaitės „Devintas žingsnis“, Elenos Kairytės „Roberta“ ir Lietuvos kino bendruomenės filmas „Blue/Yellow“.

Pasak festivalio vykdančiojo direktoriaus Konrado Kazlausko, šiais metais „Kino pavasario“ reklaminė kampanija pasitinka su šūkiu „Kai šaukia kinas – tu eini“.

„Žiūrovus kviesime sugrįžti prie didžiųjų kino ekranų į kino sales“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo K. Kazlauskas.

Festivalyje bus pristatytas Varšuvos kino festivalyje pirmą kartą pristatytas A. Urbaitės filmas „Per arti“, sukurtas prancūzų ir lietuvių kalbomis.

„(...) Svarbi tema filme yra perspektyva ir mūsų negebėjimas atsitraukti nuo savęs (...) ir pabandyti situacijos įvertinti platesne prasme. Iš to gimė ir filmo pavadinimas, nes atsiranda savotiškas aklumas esant per arti situacijos“, – kalbėjo A. Urbaitė.

Kovo 11-ąją Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) įvyks M. Kvedaravičiaus ir H. Bilobrovos režisuoto „Mariupolio 2“ premjera.

Filmas yra pelnęs Kanų festivalio specialųjį dokumentinio kino prizą, pripažintas geriausiu dokumentiniu filmu Europos kino apdovanojimuose.

Paklausta apie reakcijas į filmą užsienyje, filmo prodiuserė Uljana Kim sakė, kad „jis sukrečia humaniškumu“.

„Mūsų tikslas (...) buvo nekurti papildomos dramaturgijos, parodyti, kaip yra, kaip nufilmuota. Tai yra gryna dokumentika“, – kalbėjo ji.

Pasak režisieriaus N. Mileriaus, „Gyvenimas po mirties“ yra apie mirties artumą, o I. Pužauskaitė filmo „Devintas žingsnis“ tema pasirinko nuo priklausomybės sveikstančius žmones.

„Maždaug prieš penkiolika metų teko susipažinti su žmonėmis, kurie sveiksta nuo alkoholizmo ir ta visa bendruomenė mane įkvėpė, nes tai yra žmonės, kurie kabinasi į gyvenimą ir jie beveik nėra žinomi, nes yra anonominiai alkoholikai“, – kalbėjo režisierė.

E. Kairytė savo filmą „Roberta“ vadino „kartos projektu“.

„Jos būsena, gyvenimo būdas man susišaukė su būsena, kurioje mes daugelis dabar gyvenam – labai daug nestabilumo, nežinojimo, kas bus rytoj (...) ir noro įsižeminti ir ieškoti būdų įsižeminti. Supratau, kad tai gali būti platesnė tema“, – sakė E. Kairytė.

Festivalio uždaryme turėtų būti parodytas Lietuvos kino kolektyvo filmas, tačiau kol kas jis nėra baigtas.

„Kino pavasaryje“ taip pat bus parodytas Berlyno kino festivalyje „Auksinį lokį“ pelniusio Nicolo Philibert'o dokumentinis filmas „On the Adamant“, ekumeninės žiuri prizą gavusios meksikiečių režisierės Lilos Avilés filmas „Totemas“.

„Kino pavasario“ konkurso programoje žiūrovai išvys du Berlyne „Sidabriniais lokiais“ apdovanotus filmus – režisierių ispanės Estibaliz Urresola Solaguren filmą „20 000 bičių rūšių“ ir italo Giacomo Abbruzzese „Disko berniuką“.

Geriausią festivalio filmą rinks tarptautinė žiuri, sudaryta iš žinomų kino pasaulio žmonių.

Kino festivalis šiemet vyks Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų didžiųjų miestų kino teatruose.

2023 03 01 14:10
Spausdinti