Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SKAITYTOJŲ KLUBAS
Knygų pasaulio naujienos ir „IQ Life“ rekomendacijos
IQ Life

Fantastinis kūrinys apie cenzūrą

Tai antroji vienos reikšmingiausių šiuolaikinių japonų rašytojų Yoko Ogawos knyga lietuvių kalba – prieš keletą metų pasirodė jos romanas „Begalinė lygtis“.

Abu romanus į lietuvių kalbą vertusi Gabija Enciūtė sako, kad „Atminties policija“ tam tikru atžvilgiu yra sunkesnio turinio knyga nei „Begalinė lygtis“, neretai ji lyginama su George’o Orwello „1984-aisiais“. Anot vertėjos, iš tiesų tai fantastinis kūrinys apie cenzūrą, kurį su „Begaline lygtimi“ sieja atminties tema: čia kitu kampu, kitokiu stiliumi ir tonu vėl nagrinėjama atminties, praeities, prisiminimų prasmė, šįkart – jų reikšmė individualiai ir kolektyvinei tapatybei… bet ir meilei.

Neįvardytos jūros neįvardytoje saloje vienas po kito dingsta objektai: skrybėlės, kaspinai, rožės, laivai, paukščiai, muzika… O su jais išsitrina ir salos gyventojų atsiminimai. Nustoję egzistuoti objektai daugumai jų praranda bet kokią reikšmę ir yra pradanginami iš saliečių kasdienybės: užkasami sode, sudeginami ar atiduodami atminties policijai. Bet saujelei turinčių gebėjimą neužmiršti tenka gyventi apimtiems nuolatinės baimės. Nes atminties policijos darbas – surasti atsimenančius ir padaryti viską, kad tai, kas išnyko, liktų užmiršta.

2021 11 14 06:45
Spausdinti