Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SKAITYTOJŲ KLUBAS
Knygų pasaulio naujienos ir „IQ Life“ rekomendacijos
IQ Life

Žvilgsnis į pasaulį kitomis akimis

Žmogus yra žvėris, teigė karaliai. Žmogus iš prigimties linkęs nusidėti, kartojo dvasininkai. Žmogus yra beviltiškas egoistas, pritarė finansininkai. Vakarų kultūroje šimtmečius vyravo nuostata, kad esame iš prigimties sugedę ir linkę į blogį. O kas, jei tokia nuostata klaidinga? „Mums taip ilgai plovė smegenis, kad esame iš prigimties egoistai, jog galiausiai tuo patikėjome“, – sako vienas populiariausių ir įtakingiausių Nyderlandų mąstytojų, istorikas ir rašytojas Rutgeris Bregmanas.

Tarptautinį dėmesį R. Bregmanas patraukė raginimu pasaulio turtuoliams pagaliau pradėti mokėti mokesčius. Jo nuomone, pasaulis gali būti kitoks – geresnis. Novatoriškos R. Bregmano idėjos apie žmonijos prigimtį ir galimybę pasaulį padaryti geresnį sparčiai skinasi kelią, keičia žmonių nuostatas ir skatina imtis pokyčių. Perkratyti savo požiūrį kviečia ir ką tik lietuviškai pasirodžiusi R. Bregmano knyga „Žmonijos gerumas“.

„Esu idealistas, – prisipažįsta autorius. – Idealizmo esmė – įsitikinimas, kad pasaulis nėra toks jau savaime suprantamas. Mes suvokiame problemas: vergovė, skurdas, vyrų ir moterų nelygybė. Jeigu tai suvokiame, galime keisti situaciją. Bet, kad tai taptų tikrove, reikia pradėti žiūrėti į pasaulį kitomis akimis.“

2022 01 09 06:40
Spausdinti