Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SKAITYTOJŲ KLUBAS
Knygų pasaulio naujienos ir „IQ Life“ rekomendacijos
IQ Life
Unsplash

Apie lietuvių keliones per Atlantą – žodžiais ir piešiniais

Rašytojo, teisininko, dėstytojo Justino Žilinsko tekstą ir dailininkės Ūlos Šveikauskaitės iliustracijas bei komiksus derinantis romanas pasakoja apie masinę lietuvių emigraciją į JAV XX a. pradžioje. Kūrinio centre – įsimylėjėlių Jokūbo ir Veronikos nutrūktgalviškas pabėgimas iš tuometės carinės Lietuvos ir jų nuotaikinga, bet labai ilga ir sunki kelionė laivu per Atlantą iki pat Eliso salos Niujorke.

Knyga skirta visiems, mėgstantiems nuotykinę literatūrą – nuo paauglio iki suaugusiojo. Knygos idėja gimė Lietuvos jūrų muziejaus istorikui Daumantui Kiulkiui: „Rengdamas videoparodą apie okeaninius lainerius, kuriais lietuviai emigravo į JAV, supratau, kad lietuvių kalba nėra knygos, detaliai pasakojančios apie kelią, kurį tekdavo patirti kiekvienam lietuvių emigrantui.“ Kadangi tokiomis sąlygomis į JAV išvyko šimtai tūkstančių lietuvių, muziejus inicijavo knygos leidybą. Grožiniame kūrinyje istorinė aplinka buvo atkurta remiantis archyviniais duomenimis, keleivių atsiminimais, ano meto spauda bei vokiečių, britų ir amerikiečių istorikų tyrimais.

Knygos istorija dirbtinai nemodernizuota, vyksta tarp tuo metu galėjusių gyventi žmonių, tų laikų idėjų, papročių, gyvenimo būdo fone. Siekdamas autentikos, autorius paisė istorinių faktų: „Nors ir planuodamas scenas, kuriose mano vaizduotė galėjo siautėti savais vėjais, kruopščiai skaičiau, kas pateikta, rinkau detales, kurias panaudosiu, scenas, kurias atkartosiu. Sužinojau daug – visą sudėtingą emigracijos kelią.“

2022 08 13 07:00
Spausdinti