Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


UŽVERTUS KNYGĄ
Kodėl lyderiais sekama, net jei jie – nusikaltėliai
Agnė Žemaitytė

Kodėl jaunus žmones ir šiandien žavi autoritarinės ideologijos, nors apie jų sukeltus pražūtingus karus, genocidus ir kitus žiaurumus rašoma visuose istorijos vadovėliuose? Ar tikrai atsakymų į šį klausimą verta ieškoti Toddo Strasserio knygoje „Banga“, Agnei Žemaitytei pasakoja Šiaulių rajono Dubysos aukštupio mokyklos direktorius Vaidas Bacys.

Ar sutinkate su teiginiais, kad tiek Lietuvoje, tiek kitose Vakarų šalyse jaunimą, paauglius ir vaikus šiandien vis dar žavi Hitlerio ir Mussolini asmenybės, romėniškas pasisveikinimas, nacizmo ir fašizmo simboliai, šūkiai ir ideologija. Kodėl, jūsų nuomone, taip yra?

Pagrindinė problema yra jaunų žmonių noras sekti lyderiais ir vertybėmis, net jei jie yra nusikaltėliai – kaip Mussolini ar Hitleris. Tai vyksta dėl jaunatviško maksimalizmo, vertybių paieškų. Tačiau tos pačios jėgos gali būti nukreiptos į teigiamas vertybes ir gerus lyderius. Svarbu laiku ir deramai atkreipti dėmesį į tai, į kokias vertybes ir lyderius jaunimas nusitaikė, ir padėti jauniems žmonėms susiorientuoti.

Ar Dubysos aukštupio mokyklos auklėtiniai tokiame kontekste – išimtis? Kokias jų nuotaikas fiksuojate? Kaip jos kito per pastaruosius metus, vykstant karui Ukrainoje?

2023 03 25 06:45
Spausdinti