Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


UŽVERTUS KNYGĄ
„Lietuvos istorija“: konceptualus pasakojimas be nereikalingų faktų
Agnė Žemaitytė
Asmeninis archyvas

Istorijos mokytis įdomiausia, kai atrandame paralelių su dabartimi, kurioje gyvename. Istorijos mokslų daktaras, mokytojas Mindaugas Nefas įsitikinęs, kad dar labai svarbu gyvas pasakojimas, nauji ir netikėti faktai, surinkti ir pateikiami ne atsitiktine tvarka, o konceptualiai. Kokiam skaitytojui galėtų būti skirta ką tik baigta leisti 5 dalių Alfredo Bumblausko ir Mangirdo Bumblausko „Lietuvos istorija. Paaugusių žmonių knyga“, istorikas pasakoja Agnei Žemaitytei.

– Kam, jūsų nuomone, galėtų būti skirta ši „Lietuvos istorija“ – paaugusiems žmonėms, kaip ją pristato patys autoriai, moksleiviams, istorijos mokytojams ar bet kuriam, besidominčiam mūsų šalies praeitimi?

– Kiekvienam. Tikriausiai toks ir buvo autorių užmojis, ir jį sėkmingai jie įgyvendino, kad kai kuriuos žmones, kurie arba nelabai domisi, arba skeptiškai vertina Lietuvos istoriją, šia knyga paskatintų ja susidomėti. Dažnai istorikų tekstai būna gana sausi, moksliški, sudėtinga jų kalba, o šioje „Lietuvos istorijoje“ pasakojimas yra gyvas.

Autoriai ieško ir atranda įvairiausių įdomybių, kurios skatina konceptualiai pasižiūrėti į tai, kokia yra mūsų šalies istorija.

2023 07 22 06:45
Spausdinti