Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UŽVERTUS KNYGĄ
Mėlyno kraujo pėdsakai – ir toli nuo Lietuvos
Agnė Žemaitytė
Donatas Jokūbaitis
Pasak D. Jokūbaičio, Radvilos nemąstė tokiomis kategorijomis, kaip šiandien mąstome mes.

Eimanto Gudo knygą „Mėlynas kraujas“ apie įtakingiausias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gimines originaliai papildo gido, dailės istoriko Donato Jokūbaičio parengti maršrutai po šias gimines menančias sostinės vietas. Agnei Žemaitytei šių ekskursijų sumanytojas atskleidė su knygos herojais susijusias slapčiausias ne tik Vilniaus, bet ir Italijos sostinės vietas.

Mums kalbantis esate Romoje, kur aplankėte ir kardinolo Jurgio Radvilos kapą Jėzaus bažnyčioje.

Dauguma Romoje pirmiausia aplanko Koliziejų, o aš pirmiausia ėjau į Gesù bažnyčią, kurioje yra pirmojo iš Lietuvos kilusio kardinolo J. Radvilos kapas. Stovėdamas šalia jo supranti, kas yra Roma ir kad tai, ką turime Lietuvoje, yra nedidelė dalelė iš ten.

Dabartinės Baltarusijos teritorijoje, Nesvyžiuje, yra Dievo Kūno bažnyčia. Tai pirmoji baroko stiliaus bažnyčia Šiaurės Rytų Europoje. Nuo pirmosios Europos barokinės bažnyčios, kurioje ir palaidotas J. Radvila, ją skiria tik 12 metų. J. Radvilos brolis Kristupas Radvila Našlaitėlis pagal Romos pavyzdį savo valdose pastatė tokią pat bažnyčią, kokioje vėliau buvo palaidotas jo brolis. Tai rodo Radvilų akiračio platumą.

2023 05 27 06:45
Spausdinti