Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MUZIEJUS
Naujas muziejus Atėnuose kelią skynėsi 30 metų
IQ Life
Basilio ir Elise Goulandrių fondas

Monet, Degas, Gauguinas, van Goghas, Picasso, Miró, Klee – bet kurio garsiausių XIX–XX a. Europos tapybos meistrų kūrinius naujas Atėnų muziejus pasiruošęs parodyti ant savo sienų.

Po beveik trijų dešimtmečių pastangų Graikijos sostinėje atidaryta nauja meno erdvė, atverianti gausią filantropų Basilio ir Elise Goulandrių meno kolekciją. Iki šiol nė vienas šalies muziejus negalėjo pasigirti panašios vertės ir reikšmės impresionistų bei modernistų tapybos rinkiniais, kokius sukaupė ši šviesaus atminimo pora.

Didžiulius turtus B. Goulandris susikrovė po Antrojo pasaulinio karo įsteigęs logistikos bendrovę. Į meno rinką jis įžengė 1957 m., kai už Paulio Gauguino kūrinį sumokėjo tuomet rekordinę sumą – beveik 300 tūkst. JAV dolerių. Abu su žmona ne tik sparčiai kaupė meno kolekciją, bet ir ja mėgavosi: brangiausi jiems kūriniai nuolat keliavo po poros namus Graikijoje bei Prancūzijoje, taip pat buvo eksponuojami jachtoje „Paloma“.1979 m. sutuoktiniai įsteigė fondą ir atidarė pirmąjį Graikijoje šiuolaikinio meno muziejų Andro saloje, kur gimė filantropas. Prieš maždaug 29 metus Goulandriai ėmė puoselėti idėją dar vieną muziejų įkurti šalies sostinėje, tačiau vis iškildavo kliūčių. Vienoje tam parinktoje vietoje pradėjus kasinėjimus buvo aptikti Likėjaus, kuriame Aristotelis mokė savo studentus, griuvėsiai. Kitoje vietoje statyboms pasipriešino gyventojai – jie nenorėjo, kad į muziejų plūsiančios turistų minios sugriautų tylią kaimynystę. Projekto likimas dar kartą pakibo ant plauko prieš kelerius metus, kai dėl filantropų turto ir maždaug 3 mlrd. JAV dolerių vertės kolekcijos ėmė bylinėtis teises į juos pareiškusi B. Goulandrio dukterėčia (vaikų sutuoktiniai neturėjo).

Vis dėlto giminaitė bylą pralaimėjo, o 2019-ųjų rudenį Atėnų centre pagaliau atidarytas naujasis muziejus, įkurtas rekonstruotame 11 aukštų pastate. 7250 kv. m ploto erdvėse tilpo ne tik ekspozicinės salės, bet ir amfiteatras, solidi biblioteka, restoranas. Abu filantropai šio įvykio taip ir nesulaukė: B. Goulandris mirė dar 1994 m., o jo žmona Elise – 2000-aisiais. Po sutuoktinių mirties jų vardu pavadintas fondas ir toliau tęsia veiklą, kolekciją gausina vis naujais šiuolaikinio meno kūriniais. Juos bus galima pamatyti papildomai įrengtose muziejaus patalpose, kurias ketinama atidaryti 2020 m. O kol kas lankytojai kviečiami susipažinti su gausia pačių filantropų kaupta meno kūrinių kolekcija. Tarp jų – ir E. Goulandris portretu, kurį 1966 m. nutapė Marcas Chagallas.

2020 01 31 09:44
Spausdinti