Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


Nei laiko, nei noro
Viktorija Vitkauskaitė
Istorija, pateikiama šiuolaikiškai: Antrojo pasaulinio karo muziejus Lenkijoje. Scanpix nuotr.

Kol didžiosios šalies kultūros įstaigos skaičiuoja gana stabilius lankytojų srautus, gyventojai skundžiasi, kad šios srities paslaugos jiems tampa sunkiau prieinamos. Toks paradoksas signalizuoja, kad atskirtis tarp skirtingas pajamas gaunančių žmonių vis labiau didėja.

Pastaruosius kelerius metus Lietuvoje vis daugiau žmonių įsitraukia į įvairią kultūrinę veiklą: užsiima amatais, savanoriauja koncertuose ar vaidina mėgėjų teatro spektakliuose. Tačiau smarkiai padaugėjo manančiųjų, kad kultūros paslaugos jiems tapo sunkiau prieinamos, nes trūksta laiko, pinigų ar noro.

Tai atskleidė Kultūros ministerijos užsakymu atliktas tyrimas „Gyventojų dalyvavimas kultūroje ir pasitenkinimas kultūros paslaugomis 2017“. Jį atlikusios bendrovės Socialinės informacijos centras ir „Norstat LT“ rezultatus lygino su 2014-ųjų duomenimis.

Bendras kultūros paslaugų prieinamumas pernai smuko net 12 procentinių punktų, palyginti su 2014 m. Viešosios bibliotekos – vienintelė sritis, kurios prieinamumas išaugo 2 procentiniais punktais. Visos kitos į tyrimą įtrauktos kultūros paslaugos gyventojams tapo sunkiau prieinamos. Daugiausia – net 23 procentiniais punktais – lentelėje smuko scenos menai.

2018 03 17 09:59
Spausdinti