Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Režisierė G. Žičkytė: laisvė nebeatrodo kaip duotybė, kai Ukrainoje žūsta žmonės
BNS
IDA (International Documentary Association) nuotr.
Giedrė Žickytė.

Laisvė nebeatrodo kaip duotybė, kai Ukrainoje kiekvieną dieną žūsta žmonės, per Nepriklausomybės atkūrimo minėjimą Seime šeštadienį sakė dokumentinių filmų režisierė Giedrė Žičkytė.

„Man didelė garbė, ir tuo pačiu neįprasta stovėti šiandien čia, šioje simbolinėje tribūnoje prieš jus, minint atkurtos Lietuvos trisdešimt trejus metus. Paprastai mano kaip kūrėjos tribūna yra filmai. Tačiau, jei ne Kovo 11-oji, greičiausiai tų filmų nebūtų buvę ir vargu, ar iš viso būčiau turėjusi galimybę kurti“, – sakė režisierė.

Ji pažymėjo, kad laisvė prieš porą metų dar atrodė savaime suprantamas dalykas, tačiau Rusijos pradėtas karas tokį supratimą pakeitė visiems laikams, kai Ukrainoje kasdien, kiekvieną minutę, žūsta žmonės, griaunami miestai ir gyvenimai.

„Mus, kino bendruomenę, Lietuvą ir visą pasaulį, prieš metus sukrėtė Manto Kvedaravičiaus žūtis Mariupolyje, Ukrainoje. Ši žaizda negyja iki šiol ir niekada neužgis, ir tik skaudžiai mums visiems primins ištikimybės laisvei, tiesos ir žmogiškumo principams iki pat paskutinių akimirkų kainą“, – kalbėjo kūrėja.

Ji pabrėžė, kad filmą apie Mariupolį sukūręs menininkas jautė pareigą sugrįžti į rusų apsiaustą miestą, padėti karo zonoje atsidūrusiems žmonėms, savo filmo herojams, ir gelbėdamas kitus buvo nužudytas.

1990 metų kovo 11 dieną Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas paskelbė, kad atkuriama nepriklausoma Lietuvos valstybė.

Už Aktą „Dėl Lietuvos Nepriklausomos valstybės atstatymo“ balsavo 124, susilaikė šeši deputatai.

2023 03 11 11:00
Spausdinti