Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


TEATRAS
„Snieguolė“ – privilegija ir sapnas
Agnė Žemaitytė
Colino Duchino, Loviso Ostenriko, Martyno Aleksos, Svetlanos Baturos, Andrejaus Vasilenko nuotr.

Dvejus metus JAV gyvenanti performanso meistrė Gintarė Minelgaitė-Duchin, jos kūrybos gerbėjams žinoma Dr. GoraParasit pseudonimu, gimtinėje ryškiais savo darbais švysteli kone kasmet. Šįkart Agnę Žemaitytę ji vedžiojo po tik suaugusiesiems skirto Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklio „Snieguolė“ repeticijų užkulisius.

Vaikystėje lankydamasi šiame teatre, menininkė net nesapnavo, kad jo Didžiojoje scenoje, kurioje vos prieš metus spektaklį „Dorianas“ pristatė visame pasaulyje garsus teatro režisierius Robertas Wilsonas, vieną dieną kurs pati.

G. Minelgaitė-Duchin yra ne tik spektaklio „Snieguolė“ idėjos sumanytoja ir režisierė, bet ir teksto, kostiumų bei scenografijos autorė. Pasitelkusi klasikinę brolių Grimmų pasaką menininkė reflektuoja globalias mūsų planetos problemas. Pasak G. Minelgaitės-Duchin, holivudinės interpretacijos gerokai sudarkė šią pasaką ir pavertė ją kultūriškai nejautria. Gintarė savaip perrašė „Snieguolės“ pasakojimą ir pavertė jį nesibaigiančia multiforma, posthumanistinio pasaulio variacijomis. Pasakos siužetas susipina su klimato krizės, ledynų ekologijos, pabėgėlių ir migracijos, rasinės neapykantos, lyčių dinamikos temomis.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 12 25 06:45
Spausdinti