Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKOS KAINOS
A. Skaisgirytė: dujų kainų lubos – viena iš galimybių, tačiau ne pagrindinė
BNS
Lukas Balandis/BNS
A. Skaisgirytė.

Europos Sąjungai (ES) ieškant sprendimų, kaip skubiai sumažinti rekordines elektros kainas vartotojams, dujų kainų lubų nustatymas yra viena iš galimybių, tačiau ne pagrindinė, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

Pasak jos, tai sukeltų sunkumų Bendrijai apsirūpinant dujomis iš alternatyvių Rusijai rinkų.

„Jeigu Rusijos dujoms kainos lubas pritaikyti turbūt nebūtų labai sunku, kadangi tai būtų priimta kaip sankcijinė priemonė, tai kitos dujos yra perkamos iš Jungtinių Valstijų, Norvegijos, Arabų šalių ir pati Europos Sąjunga ieško, kur tų dujų nusipirkti. Ieškoti, kur pirkti ir sakyti paskui, kad nemokėsime rinkos kainos, yra šiek tiek sudėtinga“, – antradienį Žinių radijui sakė A. Skaisgirytė.

Pasak jos, susitarti dėl dujų kainų lubų Bendrijos institucijose bus sunku.

„Jis (dujų kainų lubų nustatymas – BNS) yra vienas iš galimybių, bet sutarti dėl tokio sprendimo bus labai sunku dėl objektyvios būtinybės tas dujas vis dėlto dar pirkti iš trečiųjų šalių, nes kitaip neįmanoma artimuoju laikotarpiu daryti“, – teigė prezidento patarėja.

Tarp praėjusią savaitę paskelbtų Europos Komisijos (EK) pasiūlymų, kaip vartotojams skubiai sumažinti elektros kainas, neliko siūlymo įvesti dujų kainų lubas. Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau ne kartą teigė, jog toks siūlymas Lietuvą tenkintų labiau, nes užtikrintų mažesnes elektros kainas tiek gyventojams, tiek verslui.

Pasak A. Skaisgirytės, už sprendimus dėl elektros kainų bei derybas dėl dujų kainų lubų yra atsakingi ES šalių narių ministrai.

„Visoje sprendimų priėmimo grandinėje dabar laikas ministeriniams sprendimams. Priklausomai nuo to, kokį rezultatą atneš ministerijos, tada jau įsijungia prezidentas ir Europos vadovų lygio sprendimas“, – teigė A. Skaisgirytė.

„Ar vadovai priims sprendimus, priklausys nuo to, kaip tos diskusijos ir idėjos vystysis ministrų lygyje. Energetikos taryba yra rugsėjo 30 dieną, po to dar vyks Bendrųjų reikalų taryba, kuri rengia EVT (Europos Vadovų Taryba – BNS). Joje dalyvauja užsienio reikalų ministras, paskui jau Vadovų taryba“, – teigė prezidento patarėja.

Vis dėlto A. Skaisgirytė neatmetė, jog formalioje ir neformalioje Vadovų Tarybos susitikimuose spalį bus diskutuojama apie energijos kainas.

„Matyt, kad elektros kainos, dujų kainos bus svarstomos abejose (Vadovų Tarybose – BNS), kadangi tai yra tie klausimai, kurie aktualūs absoliučiai visoms Europos Sąjungoms šalims narėms“, – sakė A. Skaisgirytė.

Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius rugsėjo viduryje BNS sakė, kad apie dujų kainų lubas kaip vieną galimų sprendimų Komisijoje vis dar diskutuojama. Jis teigė palaikantis tokias lubas rusiškoms dujoms, tačiau jų nustatymas visoms dujoms gali pakenkti jų tiekimo į ES diversifikavimui bei apsunkintų konkurenciją pasaulinėje rinkoje.

Pasak eurokomisaro, dėl EK pasiūlymų galutinį sprendimą priims už energetiką atsakingi Bendrijos ministrai neeiliniame posėdyje rugsėjo 30 dieną.

2022 09 20 10:04
Spausdinti