Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
A. Skaisgirytė: Lietuva EVT palaikys dujų kainų lubų idėją
BNS
Paulius Peleckis/BNS
A. Skaisgirytė.

Lietuva Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje ir toliau palaikys dujų kainų lubų nustatymą kaip sprendimą Europos Sąjungai (ES) ieškant sprendimų skubiai sumažinti kainas vartotojams, sako prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

„Ką mes sakome, kad būtent viršutinė kainų riba turi būti nustatyta didmeninei prekybai, kad turi būti būti tam tikri Europos lygio finansiniai instrumentai palengvinti naštą, nežinau, ar į tai bus atsižvelgta ir pasiūlyti tam tikri sprendimai“, – antradienį Žinių radijui sakė prezidento patarėja.

Šalies vadovas spalio 7-ąją Prahoje dalyvavo neformaliajame EVT susitikime, kuriame taip pat aptartas šis klausimas. Anot A. Skaisgirytės, po šio susitikimo paaiškėjo, kad viršutinės dujų kainų ribos idėją palaiko daugiau nei pusė ES narių.

„Yra kiek daugiau nei pusė, kurios mato tai kaip sprendimą. Bėda, kad ne visai visai visi įsivaizduoja taip pat, kaip tai įgyvendinti. Įgyvendinimo būdai skiriasi net tarp tų pusės šalių, kurios palaiko pačią idėją. (...) Matyt, diskusijų metu išsirutulios tam tikri siūlymai, bus kompromisiniai, atlieps susirūpinusių valstybių norą turėti tam tikrą palengvinimą“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Vadovų diskusija Briuselyje spalio 20-21 vyksiančiame EVT posėdyje turėtų vykti ne tik apie tai, kaip kainas suvaldyti artimiausiu metu, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje, teigia A. Skaisgirytė.

„Viena – kaip suvaldyti kainas dabar, kita dalis – kaip ilgesnėje perspektyvoje išvengti panašių situacijų, kaip atsitiko šiaip metais ir užsitikrinti tiekimo saugumą sau patiems“, – sakė ji.

Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys po Prahoje įvykusio neformalaus ES ministrų tarybos posėdžio teigė, kad dujų viršutinės kainos ribos nustatymo visiems didmeniniams sandoriams „labai aiškiai“ pasisakė ES 15 šalių, už viršutinę ribą elektros gamybai naudojamoms dujos – 8 šalys.

Anot jo, Lietuva palaiko abu siūlymus ir ragina Europos Komisiją sprendimą dėl dujų kainų lubų priimti dar iki žiemos pradžios.

EVT darbotvarkėje numatoma, kad Bendrijos vadovai spalio 20-21 dienomis turėtų priimti sprendimą dėl tolesnių veiksmų, kurių reikia imtis siekiant suvaldyti energijos kainų ir energijos tiekimo saugumo padėtį.

2022 10 18 09:19
Spausdinti