Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ENERGETIKA
„BaltCap“ infrastruktūros fondas dėmesį skirs investicijoms į atsinaujinančios energijos projektus
ELTA
Unsplash
Atsinaujinanti energija.

Privataus kapitalo fondų valdytojas „BaltCap“ užbaigė pirmąjį naujo infrastruktūros fondo investicijoms skirto kapitalo formavimo etapą. „BaltCap Infrastructure Fund II“ (BInF II) yra antrasis „BaltCap“ valdomas infrastruktūros fondas, jo planuojamas dydis 200 mln. eurų, o trukmė – 20 metų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Skelbiama, kad naujasis fondas tęs pasiteisinusią savo pirmtako „BaltCap Infrastructure Fund I“ strategiją, kurios tikslas – finansuoti infrastruktūros projektus, darančius teigiamą poveikį aplinkai ir socialinei gerovei.

BInF II valdytojai daugiausia dėmesio skirs investicijoms į atsinaujinančios energijos projektus, tokius kaip vėjo jėgainės, saulės energijos parkai, biomasės ir biodujų jėgainės. Fondas taip pat ir toliau padės vietos savivaldybėms didinti pastatų energijos vartojimo efektyvumą ir teikti bazines paslaugas, įskaitant mokyklų, viešųjų pastatų ir kitos socialinės infrastruktūros kūrimą ar atnaujinimą.

„BaltCap“ vadovaujantis partneris Simonas Gustainis sako, kad naujuoju fondu siekiama dar labiau padidinti bendrą regiono atsparumą.

„Baltijos šalyse ir Lenkijoje per ateinančius 7 metus infrastruktūros projektams stigs maždaug 250 mlrd. eurų finansavimo. Su tarptautinių institucinių investuotojų parama BInF II siekia mažinti šią spragą ir finansuoti infrastruktūros projektus, kurie didina energetinį saugumą ir prisideda prie klimato kaitos poveikio švelninimo“, – tikino jis.

Skaičiuojama, kad pirmojo infrastruktūros fondo investicijos leido į aplinką išleisti 450 000 tonų mažiau anglies dvideginio emisijų ir pasiekė keletą svarbių etapų: prisidėjo prie švarios ir įperkamos energijos prieinamumo, plėtojant apie 200 MW galios naujų atsinaujinančios energijos pajėgumų – 100 MW biomasės, 33 MW vėjo ir 60 MW saulės energijos.

Išplėtojo apie 19 000 m2 energiją taupančių švietimui ir bendruomenės reikmėms skirtų patalpų su 1740 naujų mokymosi vietų, leidžiančių vietos vaikams išvengti važinėjimo į tolimas mokyklas. Be to, maždaug 10 000 m2 ploto savivaldybės infrastruktūros objektuose (mokyklose, sporto bazėse ir kituose visuomeniniuose pastatuose) gerokai padidino energinį efektyvumą;

Taip pat daugiau nei 50 km ilgio kelių atkarpose įrengė daugiau nei 2700 modernių LED šviestuvų, tokiu būdu padidino gyventojų saugumą.

Pagrindinis BInF II investuotojas yra Europos investicijų fondas (EIF). Prie fondo prisidedantys investuotojai yra „Swedbank“ pensijų fondai, SEB pensijų fondai ir „Citadele Asset Management“.

2023 10 17 10:42
Spausdinti