Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LENKIJA
„Bloomberg“: Lenkija siekia „Družba“ naftotiekio užblokavimo
BNS
Pexels
Asociatyvi nuotrauka.

Lenkija reikalauja, kad Europos Sąjunga įvestų papildomas sankcijas Rusijos eksporto naftotiekiui „Družba“, skelbia Lenkijos žiniasklaida, cituodama agentūrą „Bloomberg“.

„Družba“ yra pagrindinis rusiškos naftos eksporto į Europą kelias. Jo maršrutas driekiasi iš Vakarų Sibiro per Rusiją į Baltarusiją, kur išsišakoja į dvi linijas: šiaurinę (Baltarusija, Lenkija ir Vokietija) ir pietinę (Ukraina, Slovakija, Čekija, Vengrija).

Varšuva ketina nutraukti rusiškos naftos perpumpavimo „Družba“ vamzdynu sutartį, pažymi "Bloomberg".

„Visų pirma, Lenkijai reikia sankcijų šiaurinei dujotiekio daliai, kurios taptų teisiniu pagrindu sutarties nutraukimui. Antra, laukiama, kol bus taikomos sankcijos dėl tarifų režimo Vengrijai, Čekijai ir Slovakijai, kurios gauna rusišką naftą pietine „Družba“ linija“, – rašo agentūra.

Lenkijos klimato ir aplinkos ministerija pabrėžė, kad norint imtis tokių priemonių, reikėtų atitinkamų ES lygmens reglamentų, ir pridūrė, kad dėl to tariamasi su Vokietija.

Anot „Bloomberg“, Lenkija suinteresuota „Družba“ sustabdymu, nes „ant kortos pastatytas“ jos naftos perdirbimo milžinės „Orlen“ konkurencingumas.

„Baiminamasi, kad Vengrijos konkurentė MOL įgaus konkurencinį pranašumą, nes turės prieigą prie pigesnės rusiškos naftos“, – agentūra cituoja kalbintus ekspertus.

2022 11 28 13:22
Spausdinti