Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


NAFTA
BP: karas Ukrainoje gali paspartinti pasaulinį naftos atsisakymą
BNS
Freepik

Ukrainos ir Rusijos karas gali paspartinti pasaulinį iškastinio kuro atsisakymą, pirmadienį paskelbė prognozę britų energetikos milžinė BP.

Grupės metinėje energetikos sektoriaus perspektyvų apžvalgoje tokia prognozė paskelbta atsižvelgiant į tai, kad didžiosios naftos ir dujų įmonės, investuodamos į atsinaujinančius energijos šaltinius, dabar siekia iš naujo kurti savo, kaip ekologiškesnių bendrovių, įvaizdį.

„Didesnis dėmesys energetiniam saugumui Rusijos ir Ukrainos karo fone gali paspartinti energetinį perėjimą“, – teigiama BP pranešime.

Procesą skatina šalių siekis „padidinti galimybes gauti šalyje pagamintos energijos, kurios didžioji dalis greičiausiai bus gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir kito neiškastinio kuro“.

BP prognozuoja, kad energijos suvartojimas pasaulyje iki 2035 metų sumažės 2,3 proc., palyginti su prognoze prieš metus, dėl sumažėjusios naftos ir dujų paklausos, paskatintos ir ekonominio silpnumo.

Visgi BP pabrėžė, kad „nafta ir toliau vaidins svarbų vaidmenį pasaulinėje energetikos sistemoje ateinančius 15–20 metų“.

Optimistiškiausiame scenarijuje įmonė numato, kad anglies dioksido emisija šį dešimtmetį pasieks aukščiausią tašką, o tada iki 2050 metų sumažės 30 proc., palyginti su 2019-aisiais.

Reaguodamas į pranešimą, aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace UK“ atstovas Philipas Evansas (Filipas Evansas) palankiai įvertino BP lūkesčius dėl didesnių žingsnių, žengiamų link atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimo.

„Tačiau pagrindinė šių scenarijų ir visų patikimų energetikos scenarijų žinia yra ta, kad pasaulis net nepriartėjo prie tikslų, nustatytų Paryžiaus susitarime dėl anglies dioksido išmetimo mažinimo.“

2015 metais pasirašytu Paryžiaus susitarimu siekiama apriboti visuotinį atšilimą iki 1,5 laipsnio pagal Celsijų bei iki amžiaus vidurio pasiekti nulinį išmetamųjų teršalų kiekį.

„Mums skubiai reikia didesnio vyriausybių įsikišimo ir investicijų, kad pasivytume greitai besikeičiantį klimatą“, – sakė Ph. Evansas naujienų agentūrai AFP.

Jo nuomone, tai reiškia „naujų naftos ir dujų gavybos projektų atmetimą“.

2023 01 31 10:57
Spausdinti