Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ENERGETIKA
„Elektrum Lietuva“ investuos 37 mln. eurų Panevėžio rajone
ELTA
Įmonės nuotr.
„Elektrum Lietuva“.

Energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“ paskelbė statysianti 20 megavatų (MW) galios vėjo jėgainių parką Panevėžio rajone, Velžio seniūnijoje. Investicijos į šį projektą sieks apie 37 mln. eurų.

Pasak „Elektrum Lietuva“ vadovo Martyno Gigos, Velžio seniūnijoje išsinuomotuose sklypuose bus įrengtos 3 arba 4 vėjo jėgainės, kurių bendra galia sieks 20 MW. Skaičiuojama, kad per metus šiame vėjo parke bus pagaminta 70 tūkst. megavatvalandžių (MWh) elektros energijos – tokio kiekio užtektų aprūpinti maždaug 28 tūkst. vidutinių namų ūkių. Bendrovė šiemet jau pranešė ir apie panašaus dydžio vėjo parko Akmenėje statybų planus.

„Žingsniai į vėjo energetiką yra mūsų kryptingai vykdomos regiono žaliosios energijos plėtros rezultatas. Keliame ambicingus tikslus tapti vienais iš rinkos lyderių, todėl antrojo vėjo parko statybos sustiprins mūsų pozicijas“, – pranešime sakė M. Giga.

Anot įmonės vadovo, šiuo metu jau pradedami projektavimo darbai.

„Esame išsinuomoję žemės sklypus, atlikome poveikio aplinkai vertinimą, su „Litgrid“ pasirašėme ketinimų protokolą bei rezervavome reikalingą tinklo galią. Taip pat į procesą įtraukiame ir vietos bendruomenes – bendraujame su Velžio seniūnijos gyventojais, dalinamės su jais informacija ir savo planais, organizuojame bendrus susitikimus“, – pasakojo M. Giga.

Vienintelis bendrovės „Elektrum Lietuva“ akcininkas, Latvijos koncernas „Latvenergo“ plėtoja ir saulės, ir vėjo, ir hidroelektros energijos gamybos pajėgumus. Iš visos jo pagaminamos elektros žalioji sudaro 73 proc. ir šis rodiklis yra aukščiausias Baltijos šalyse.

„Elektrum Lietuva“ vadovas M. Giga teigė, kad nuosavų elektros gamybos parkų diegimas bendrovei yra svarbus, nes leidžia prisidėti prie žaliosios elektros gamybos plėtros šalyje bei užtikrinti klientams konkurencingas elektros kainas.

Vien pernai į žaliosios elektros gamybos pajėgumus „Elektrum Lietuva“ investavo 16,4 mln. eurų. Šiuo metu bendrovė iš viso valdo 29,6 MW galios saulės elektrinių parkus visoje Lietuvoje, kuriuos dalimis yra išpardavusi savo klientams. Taip pat vysto didelės apimties saulės ir vėjo parkus, kurių bendra galia viršys 300 MW.

2024 03 07 10:44
Spausdinti