Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
ES energetikos ministrams nepavyko susitarti dėl dujų kainų viršutinės ribos
BNS
Scanpix
SGD terminalas Rehdene, Vokietijoje.

ES energetikos ministrams ketvirtadienį nepavyko susitarti dėl dujų didmeninių kainų viršutinės ribos, kuria siekiama sušvelninti energijos krizę Europoje, o vieningą sprendimą priimti sutrukdė dideli nesutarimai dėl pradinio pasiūlymo, kurį daugelis pavadino tiesiog nevykusiu „pokštu“.

Ministrai dabar susitiks pirmoje gruodžio pusėje, kad pamėgintų dar kartą įveikti nesutarimus, pranešė Čekijos pramonės ir prekybos ministras Jozefas Sikela.

Čekija šuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja Europos Sąjungai.

J. Sikela pridūrė, kad ministrams pavyko patvirtinti kelias kitas „svarbias priemones“, įskaitant bendrus dujų pirkimus, skirtus užtikrinti, jog konkurencija ES nedidintų kainų, tiekimo solidarumo principą prireikus ir leidimų plėtoti atsinaujinančius energijos šaltinius išdavimo paspartinimą.

Keletas ministrų, dalyvavusių ketvirtadienio posėdyje, išreiškė kritikos, kad pateiktas pasiūlymas dėl dujų kainų viršutinės ribos, kurį Europos Komisija pristatė vos prieš dvi dienas, aiškiai parengtas taip, jog mechanizmas niekada nebūtų naudojamas.

Lenkijos ir Ispanijos energetikos ministrai šį pasiūlymą pavadino tiesiog „pokštu“.

Graikijos energetikos ministras Kostas Skrekas pažymėjo, kad viršutinė riba „iš tikrųjų nėra dujų kainų lubos“, o ES „praranda brangų laiką be rezultatų“.

Europos Komisijos siūloma viršutinė kainų riba būtų aktyvuota ateinančio mėnesio dujų kainai TTF prekybos taške dvi savaites viršijant 275 eurų už MW, o suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) referencinei kainai 10 dienų iš eilės viršijant 58 eurus.

TTF platformoje didmeninių dujų kaina Europoje ketvirtadienį siekė apie 124 eurus.

Vienintelis kartas, kai ji viršijo 275 eurų ribą, buvo vieną rugpjūčio savaitę, kai karo poveikis rinkai ir ES poreikis užpildyti dujų saugyklas buvo didžiausi.

Siūlomas dujų kainų viršutinės ribos planas vertinamas kaip „neutralizuotas“ dėl kai kurių narių, įskaitant Vokietiją ir Nyderlandus, spaudimo, kurios nerimauja, jog dujų gamintojos gali nukreipti dujų tiekimą į pelningesnes rinkas, ypač Aziją.

Vis dėlto mažiausiai 15 ES šalių – daugiau nei pusė bloko – nori tam tikros formos didmeninių dujų kainų viršutinės ribos, kad būtų išspręsta tiekimo krizė, kurią sukėlė Rusijos karas Ukrainoje.

Nors Europos Sąjunga neuždraudė rusiškų dujų, Kremlius sumažino tiekimą, keršydamas už Briuselio sankcijas, įvestas po Maskvos invazijos į kaimyninę šalį.

Prieš karą rusiškų dujų tiekimas sudarė daugiau nei 40 proc. visų į Europos Sąjungą importuojamų dujų, o sumažinto tiekimo padarinius ypač skaudžiai pajuto didžiausia ES ekonomika Vokietija.

Dabar rusiškų dujų dalis sumažėjo iki mažiau nei 10 procentų.

Visgi alternatyvūs šaltiniai, tokie kaip suskystintos gamtinės dujos (SGD), gabenamos iš Jungtinių Valstijų ir Persijos įlankos, negali kompensuoti trūkumo, taigi Europos gyventojų laukia didelės sąskaitos už šildymą šią žiemą.

2022 11 24 15:30
Spausdinti