Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NUSIGRĘŽTI NUO RUSIJOS
ES ir Azerbaidžanas planuoja sudaryti susitarimą dėl dujų
BNS
Unsplash

Europos Komisija siūlo Europos Sąjungos narėms sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, jas keičiant azerbaidžanietiškomis. Tarpusavio supratimo memorandumo su Baku projektas numato, kad Azerbaidžanas didins gavybą bei plės eksporto pajėgumus, skelbia agentūra „Reuters“.

„ES ir Azerbaidžano strateginė partnerystė numato Kaspijos jūros regiono gamtinių dujų tiekimą Europos Sąjungai. (...) Tikimasi, kad iki 2027-ųjų jų tiekimas išaugs iki ne mažiau kaip 20 mlrd. kubinių metrų per metus. Tam prireiks didelių investicijų, kad būtų išplėstas Pietų dujų koridoriaus (SOGC) dujotiekių tinklas“, – rašo leidinys „EUobserver“, taip pat cituodamas šio dokumento projektą.

Jo pasirašymo tikėtina data nenurodoma, tačiau skelbiama, jog kitą savaitę Briuselyje numatytos derybos su Azerbaidžano atstovais, o šio mėnesio pabaigoje į Baku vyks ES energetikos komisarė Kadri Simson.

SOGC sudaro du dujotiekiai – „Transanatolijos“ (TANAP) ir „Transadrijos“ (TAP). Jais gamtinės dujos iš Azerbaidžanui priklausančio milžiniško „Shah Deniz“ telkinio, kuriame jų glūdi apie 1,2 trln. kubinių metrų, per Sakartvelą ir Turkiją į Pietų Europą pradėtos pumpuoti paskutinę 2020-ųjų dieną.

2021-asiais Azerbaidžanas į Europą eksportavo 8,2 mlrd. kubinių metrų dujų, o šiemet jų tiekimą šia kryptimi planuoja padidinti iki daugiau kaip 10 mlrd. kubų.

TANAP metinį palaidumą nuo pradinio 16 mlrd. kubų (6 mlrd. kubų skirta Turkijai, 10 mlrd. – Europai) etapais numatyta didinti iki 31 mlrd. kubinių metrų, o TAP – nuo 10 mlrd. iki bent 20 mlrd. kubų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 15 09:16
Spausdinti