Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ELEKTROS KAINOS
Estai ir latviai spaudžia Lietuvą „atsukti elektros kranelį“ iš Rusijos ir Baltarusijos
IQ
Scanpix
Astravo AE.

Antradienį Baltijos šalyse ir Suomijoje elektros kainai viršijus visų laikų rekordą, Lietuvos kaimynės prakalbo apie ketinimus padidinti elektros importą iš Baltarusijos ir Rusijos.

Grudžio 7 d. tarp 8 ir 9 valandos ryto Lietuvos laiku elektros megavatvalandės kaina „Nord Pool“ biržoje kirto 1000 eurų ribą. Tai lėmė keletas sutapusių aplinkybių – atšalę orai Suomijoje ir Skandinavijos šalyse padidino elektros paklausą bei sumažino gamybą Norvegijos hidroelektrinėse, regione remontuojamos kelios jėgainės, dėl silpno vėjo mažiau elektros gamino vėjo jėgainės, kainas didina pabrangusios dujos bei kitas iškastinis kuras.

Estijos visuomeninis transliuotojas ERR pranešė, kad dėl išaugusių elektros kainų kenčiančios Baltijos šalys diskutuoja dėl galimybių įsileisti daugiau elektros energijos iš Rusijos ir Baltarusijos. Lietuva sustabdė elektros importą iš Baltarusijos, kad į šalį nepatektų Astravo atominėje elektrinėje (AE) pagaminta elektra. Dėl to Rusijos ir Baltarusijos elektros tiekimas į Baltijos šalis sumažėjo 20 proc. Estija ir Latvija prisijungė prie Lietuvos ir sumažino elektros prekybą su Rusija, reikalaudamos sertifikatų, kad elektra ateina ne iš Astravo AE.

Vis dėlto, ERR teigimu, dabar Baltijos šalys atnaujino diskusijas dėl galimybės padidinti elektros importą iš Baltarusijos ir Rusijos.

„Galime tik pasakyti, kad bendraujame su kolegomis iš Lietuvos, ir šie kontaktai artimiausiu metu suintensyvės“, – ERR teigė Estijos perdavimų sistemos operatoriaus „Elering“ atstovas spaudai Ainas Kösteris. Jis pridūrė, kad Estija ir Latvija sumažino elektros prekybos apimtis su Rusija Lietuvos prašymu.

„Dabar diskutuojame, ar galime šiek tiek atsukti kranelį, paprastai kalbant. Tačiau negalime pasakyti konkrečių skaičių kol kas, jie vis dar diskutuojami“, – sakė A. Kösteris. Pasak jo, susitarimas gali būti pasiektas artimiausiu metu, bet tikslią datą prognozuoti sunku.

Tiek A. Kösteris, tiek Estijos ekonomikos reikalų ir energetikos komunikacijų ministerijos vicekancleris Timas Tataras ERR pabrėžė, kad didesnis Rusijos elektros kiekis nesumažins jos kainų Estijoje. „Situacijos nesušvelnins tik elektros tiekimo padidinimas iš trečiųjų šalių. Tai tik padarys tiekimą šiek tiek geresnį, bet nedrįstu sakyti, kad tai normalizuos kainas“, – sakė T. Tataras.

Lietuvos Energetikos ministerijai IQ pateiktame atsakyme tvirtino, kad Lietuvos pozicija nesikeičia ir jokios diskusijos šiuo klausimu su Latvija ir Estija nevyksta.

Vis dėlto, ekspertų teigimu, Lietuva turi galimybių apsaugoti rinką nuo Astravo AE pagamintos elektros, bet tuo pačiu padidinti importą iš trečiųjų šalių, kas padidintų pasiūlą ir, tikėtina, sumažintų spaudimą kainoms.

Vakar aukščiausia kaina „Balt Pool“ biržoje Baltijos šalims ir Suomijai siekė 666 eurus už MWh.

2021 12 09 06:30
Spausdinti