Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KAINOS LIKS AUKŠTOS
Europos atsakas išaugusioms energijos kainoms: nuo mokesčių mažinimo iki išmokų
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija
Kadri Simson.

Šią savaitę ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje buvo laužomos ietys dėl priemonių sušvelninti rekordiškai išaugusių energijos kainų poveikį. Nors dalis Lietuvos ekonomistų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) šildymui sumažinimą iki nulio vadina populistiniu bei nesąžiningu kitų vartotojų atžvilgiu, tai nėra vien tik Lietuvos Vyriausybės pramanas.

„Šį šildymo sezoną energijos kainos liks kintančios ir aukštos bei tai tęsis ilgiau, nei manyta, bet po to tikėtina, kad kainos stabilizuosis aukštesniame lygyje nei istorinis vidurkis“, – trečiadienį Europos Parlamento Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos (ITRE) komitete kalbėjo energetikos komisarė Kadri Simson.

Ji taip pat priminė, jog Komisija dar pernai pateikė šalims narėms rekomendacijas, kokių priemonių jos galėtų imtis, kad sumažintų išaugusių kainų poveikį europiečiams.

„Valstybės narės yra patvirtinusios priemones, kurias mes pasiūlėme savo įrankių rinkinyje – ne visas ir ne visos valstybės perėmė visus mūsų pasiūlymus, bet norėčiau pateikti keletą pavyzdžių, – europarlamentarams teigė komisarė. – Ispanija laikinai sumažino akcizą elektrai, kelios kitos valstybės narės padarė taip pat. Pavyzdžiui, Latvijoje buvo sumažintas PVM centriniam šildymui, o Nyderlanduose įvestos priemonės, leidžiančios sumažinti namų ūkių sąskaitas maždaug iki 400 eurų vidutinio suvartojimo. Taigi tokios priemonės padės laikinai sumažinti vartotojams išrašomas sąskaitas ir jos yra taikomos visoje Europoje.“

Po ilgų diskusijų antradienį vakare Belgijos vyriausybė nusprendė nuo kovo 1 d. keturiems mėnesiams sumažinti PVM tarifą elektros energijai nuo 21 proc. iki 6 proc., o kiekvienam namų ūkiui suteikti vienkartinę 100 eurų išmoką sąskaitoms padengti.

Mes grąžiname papildomas mokestines pajamas namų ūkiams.

„Padėtis sudėtinga, tačiau vyriausybė įrodė, kad gali imtis subalansuotų priemonių, atliepiančių realią padėtį“, – antradienį Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė ministras pirmininkas Alexanderis De Croo.

Taip pat dar vienam ketvirčiui bus pratęstas lengvatinis elektros energijos tarifas mažas pajamas gaunantiems žmonėms, kurio vertė siekia 800 eurų per metus.

„Mes grąžiname papildomas mokestines pajamas namų ūkiams, – žurnalistams kalbėjo finansų ministras Vincentas Van Peteghemas. – Tačiau tuo metu, kai daug dirbančių žmonių susiduria su iššūkiu apmokėti sąskaitas už energiją, taip pat lieka svarbu mažinti darbo jėgos apmokestinimą.“

Energetikos ministrės Tinne Van der Straeten teigimu, energetikos pagalbos paketo suma turėtų siekti 1,1 mlrd. eurų, t. y. vidutiniškai namų ūkis gaus 165 eurus.

Pasak „Bloomberg“, V. Van Peteghemas ir T. Van der Straeten taip pat rengia planą, kaip elektros energijos pridėtinės vertės mokestį pakeisti akcizais, kurių privalumas yra tas, kad jie yra lankstesni ir galėtų būti naudojami tiek didėjančioms, tiek mažėjančioms didmeninėms kainoms sušvelninti arba diferencijuoti apmokestinimą pagal suvartojimą.

Eurostato duomenimis, Belgijoje elektros kainos yra trečios pagal dydį euro zonoje ir nusileidžia tik Danijai ir Vokietijai. Tai lemia atsinaujinančiosios energijos subsidijos ir socialinių išmokų finansavimas per sąskaitas už elektrą. Eurostato duomenimis, dujų kainos Belgijos namų ūkiams yra mažesnės už euro zonos vidurkį.

Kitu žingsniu Belgijos vyriausybė antradienį nusprendė sumažinti gyventojų pajamų mokestį maždaug 100 eurų per metus tiems, kurie uždirba 3500 eurų per mėnesį arba mažiau nei bruto darbo užmokestis. Ši priemonė bus finansuojama iš didesnių tabako akcizų ir naujai įvesto oro kelionių mokesčio.

„Euractiv“ teigimu, dauguma iš 27 ES šalių parengė priemones, kuriomis siekiama apsaugoti vartotojus nuo didelių energijos kainų. Bulgarija iki kovo pabaigos įšaldė šilumos ir elektros energijos kainas, Ispanija ir Prancūzija apribojo sąskaitų už energiją didėjimą, kitos valstybės, įskaitant Švediją, pasiūlė kompensacijas labiausiai nukentėjusiems namų ūkiams.

Europos Komisija dar spalį pateikė savo rekomendacijas, kaip valstybės galėtų reaguoti į energetinę krizę. Tarp jų teikti neatidėliotiną finansinę paramą energijos nepriteklių patiriantiems vartotojams, leisti laikinai atidėti sąskaitų apmokėjimą ar laikinai sumažinti pažeidžiamiems namų ūkiams taikomus mokesčio tarifus.

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį apsisprendė laikinai taikyti nulinį PVM tarifą šildymui nuo sausio 1 d. iki balandžio pabaigos, kai baigsis šildymo sezonas. Dabar šildymui taikomas 9 proc. PVM tarifas. Finansų ministrės Gintarės Skaistės teigimu, nulinis PVM padėtų amortizuoti smarkiai išaugusias gyventojų sąskaitas už šildymą, o valstybės biudžetui tai kainuotų 23 mln. eurų. Tačiau dėl nulinio PVM dar turės balsuoti Seimas.

2022 02 04 05:48
Spausdinti