Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KINIJOS NT IŠŠŪKIAI
Honkongo teismas nurodė likviduoti Kinijos NT milžinę „Evergrande“
BNS
Scanpix
„Evergrande“.

Honkongo teismas pirmadienį nurodė likviduoti Kinijos nekilnojamojo turto (NT) milžinę „Evergrande“, tačiau įmonė pareiškė, kad toliau tęs savo veiklą.

Kadaise didžiausios Kinijos NT bendrovės milžiniška daugiau kaip 300 mlrd. dolerių (277 mlrd. eurų) skola tapo šalies ilgai trunkančios nekilnojamojo turto rinkos krizės, supurčiusios antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką, simboliu.

Šiuo įsakymu pradedamas ilgas procesas, kurio metu turėtų būti likviduotas „Evergrande“ ofšorinis turtas ir pakeista jos vadovybė, bendrovei nepavykus parengti veiksmingo restruktūrizavimo plano.

Vykdomasis įmonės direktorius pažadėjo, kad Honkongo teismo sprendimas neturės įtakos jos veiklai šalies viduje. Tuo metu analitikai teigė, kad nuosprendis dar labiau pakirs užsienio investuotojų pasitikėjimą Kinija.

„(Atsižvelgiant į tai), kad bendrovė akivaizdžiai nepadarė pakankamos pažangos pateikdama perspektyvų restruktūrizavimo pasiūlymą, ir į bendrovės nemokumą (...), manau, kad teismui tikslinga priimti nutartį dėl bendrovės likvidavimo, ir aš taip nusprendžiu“, – sakė aukštesniosios instancijos teismo teisėja Linda Chan.

Ji pridūrė, kad buvo tikimasi, jog „Evergrande“ pasiūlymą aptars su kreditoriais, gaus teisinę nuomonę ir konsultuosis su žemyninės Kinijos valdžios institucijomis, tačiau, anot teisėjos, nieko panašaus neįvyko.

Pirmadienio popietę paskelbtame rašytiniame sprendime L. Chan rašė, kad kreditorių interesai bus geriau apsaugoti, jei bendrovė bus likviduota, o nepriklausomi likvidatoriai galės perimti jos valdymą, kad apsaugotų turtą ir prireikus imtųsi restruktūrizavimo.

Likvidatoriais teisėja paskyrė Edwardą Middletoną ir Tiffany Wong iš įmonės „Alvarez & Marsal“.

T. Wong prie teismo sakė, kad likvidatoriai sieks, jog „Evergrande“ „toliau vykdytų veiklą“, ir bendradarbiaus su esama vadovybe, kad „pasiektų sprendimą, kuris sumažintų tolesnius trikdžius“.

Ji sakė žurnalistams, kad teismo nutartis dėl likvidavimo skirta patronuojančiajai bendrovei ir „neturi tiesioginio poveikio“ „Evergrande“ patronuojamųjų bendrovių veiklai, tačiau neatsakė į tolesnius klausimus.

Prašymą dėl „Evergrande“ likvidavimo 2022 metais pateikė kreditorius „Top Shine Global“, kuris norėjo atgauti savo pinigus, 2021-ųjų gruodį oficialiai paaiškėjus, kad bendrovė neįvykdė įsipareigojimų.

Tačiau analitikai skeptiškai vertina galimybę, kad visiems kreditoriams bus grąžintos visos lėšos.

Remiantis L. Chan sprendimu, 90 proc. „Evergrande“ turto yra žemyninėje Kinijoje.

„Tikrasis poveikis – nežinomas“

„Evergrande“ vykdomasis direktorius Shawnas Siu išreiškė apgailestavimą dėl teismo sprendimo, tačiau pažadėjo, kad bendrovės veikla Kinijoje bus tęsiama.

Pareiškime jis teigė, kad „Evergrande“ Honkongo padalinys yra nepriklausomas nuo vietinės patronuojamosios įmonės ir kad „grupė vis tiek stengsis daryti viską, kas įmanoma, kad užtikrintų savo vietinio verslo ir veiklos stabilumą“.

Sh. Siu taip pat teigė, kad bendrovė nuolat vykdys statybų projektus ir išlaikys nekilnojamojo turto paslaugų kokybę.

Japonijos banko „Mizuho“ vyriausiasis Azijos valiutų kursų strategas Kenas Cheungas sakė, kad tikrasis poveikis „Evergrande“ statybų veiklai ir būsto tiekimo tvarkai Kinijoje yra nežinomas.

Tačiau likvidavimas, pasak jo, primena investuotojams apie Kinijos nekilnojamojo turto rinkos nuosmukį ir kol kas gali sulaikyti užsienio investuotojus nuo grįžimo prie Kinijos investicijų.

„Evergrande“ krytis yra atidžiai stebimas, nes anksčiau ši bendrovė buvo Kinijos ekonomikos ramstis. Kadaise Kinijos statybų ir nekilnojamojo turto sektorius sudarė apie ketvirtadalį šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tačiau prezidentas Xi Jinpingas laikosi nuomonės, kad „Evergrande“ ir kitų NT įmonių skola kelia nepriimtiną riziką Kinijos finansų sistemai ir bendrai ekonomikos būklei.

„Kinijos ekonomikos stabdis“

Nuo 2020 metų Kinijos valdžios institucijos palaipsniui griežtina verslo vystytojų galimybes gauti kreditą, tad kilo įsipareigojimų nevykdymo banga.

„Evergrande“ apskaičiavimu, birželio pabaigoje jos skolos siekė 328 mlrd. dolerių (303 mlrd. eurų).

Investicinio banko „Saxo“ vyriausiasis Kinijos rinkos strategas Redmondas Wongas teigė, kad „Evergrande“ Honkongo listinguojamo subjekto likvidavimas buvo plačiai prognozuotas ir neturėtų stipriai paveikti bendros rinkos“.

Užsienio kreditoriams teks aiškintis, „ar likvidatoriui pavyks gauti žemyninės [Kinijos] teismų pripažinimą ir pagalbą siekiant areštuoti turtą žemyninėje dalyje“, sakė jis.

Sidnėjuje įsikūrusios finansinių paslaugų įmonės AMP vyriausiasis ekonomistas Shane'as Oliveris sakė, kad šis sprendimas yra dar vienas žingsnis Kinijoje tebesitęsiančioje NT rinkos krizėje ir greičiausiai bus valdomas „taip, kad nesukeltų didelio neigiamo poveikio kitoms ekonomikos dalims“.

Tačiau, anot jo, tai rodo, kad nekilnojamojo turto krizė dar toli gražu neišspręsta ir tebėra Kinijos ekonomikos stabdis.

2024 01 29 14:09
Spausdinti