Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ENERGETIKA
I. Šimonytė: dujų lubos užkirs kelią rinkos dalyvių spekuliaciniams tikslams
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Ingrida Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrų sutarta 180 eurų už megavatvalandę (MWh) viršutinė dujų kainos riba užkirs kelią prieš kitą šildymo sezoną galimiems rinkos dalyvių spekuliaciniams tikslams.

„Šį šildymo sezoną, žiemos sezoną, Vladimirui Putinui nepavyko kažkaip palaužti Europos Sąjungos valstybių pasitikėjimo savimi ir gebėjimo užpildyti saugyklas ir pasiruošti žiemai. Bet žiemai pasibaigus, reikės galvoti apie ateinantį sezoną ir tai, kad „lubos“ tuo metu jau bus, tai tiesiog neleis rinkos žaidėjams, kurie galbūt norėtų šita situacija pasinaudoti spekuliacijos tikslais ir uždirbti viršpelnius, ta situacija pasinaudoti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Labai gerai, kad sprendimas buvo rastas. Buvo rizika, kad susitarti nepavyks, bet susitarti pavyko“, – teigė premjerė.

Ji sutiko, kad viršutinė dujų kainos riba nėra „rinkos priemonė“, tačiau, pasak jos, pastaraisiais metais dujų rinkoje „rinkos yra mažai“.

„Vienas didelis žaidėjas yra patraukęs visiškai savo tiekimus iš europinės rinkos ir siekia ta rinka manipuliuoti, todėl tokios priemonės yra pateisinamos“, – teigė I. Šimonytė.

Pasak jos, pirmadienį priimtas viršutinės dujų kainos ribos mechanizmas yra geresnis nei anksčiau pasiūlytas Europos Komisijos (EK).

„Mechanizmas įsijungimo projekte yra gerokai sklandesnis negu tas, kurį buvo pasiūliusi Komisija. Tas mechanizmas (pasiūlytas EK – BNS) buvo toks, kaip sakoma, teoriškai arklys, o praktiškai nepasikelia – būtų buvę labai sunku įsivaizduoti tokią situaciją, kada tos lubos būtų buvusios įjungtos. Matyt, tai buvo greičiau reveransas pačiai lubų idėjai, bet ne realios lubos“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Už energetiką atsakingi ES ministrai pirmadienį Briuselyje susitarė dėl 180 eurų už MWh viršutinės dujų kainos ribos, kuri įsigaliotų, kai būsimo mėnesio Nyderlandų TTF biržoje ši kaina bus viršyta tris darbo dienas ir per tą patį laiką bus 35 eurais didesnė už kainų kitose tarptautinėse rinkose vidurkį. Mechanizmas įsigalios vasario 15 dieną ir galios vienerius metus.

Ieškant būdų, kaip sumažinti itin išaugusias dujų ir elektros kainas, dujų kainų lubas rudens pradžioje pasiūlė šį pusmetį ES pirmininkaujanti Čekija. Lubas elektros gamybai naudojamoms dujoms nuo birželio, leidus Briuseliui, taiko Ispanija ir Portugalija – dėl to jose yra vienos mažiausių elektros kainų ES.

2022 12 20 11:34
Spausdinti