Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ENERGETIKA
I. Šimonytė: dujų stygius Europoje veikia jų kainą Lietuvoje
BNS
Paulius Peleckis/BNS
I. Šimonytė.

Rusijai mažinant gamtinių dujų tiekimą Europai, bet koks jų stygius žemyne veikia jų kainą ir Lietuvoje, nors šalis neperka rusiškų dujų, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Be jokios abejonės, turi įtaką, nors ir netiesioginę. Kaip jūs puikiai žinote, mes nebenaudojame „Gazprom“ dujų ir jų nebeperkame nuo šio pavasario, bet bet koks gamtinių dujų stygius rinkoje turi įtaką gamtinių dujų pasiūlai ir kainai“, – žurnalistams antradienį Seime sakė I. Šimonytė, paklausta, ar visiškai nutrauktas rusiškų dujų tiekimas Europai turėtų įtakos Lietuvai.

Premjerės teigimu, Vyriausybė imasi visų priemonių, kad žiemą užsitikrintų dujų tiekimą. Vis dėlto I. Šimonytė prognozuoja, kad Europos Sąjungai apsirūpinti dujomis nebus lengva, jei Rusija smarkiai sumažins ar visai nebetieks dujų Bendrijos šalims.

„Jeigu dujų tiekimas bus sustabdytas ar labai reikšmingai sumažintas, kaip yra dabar, ir tas remontas (dujotiekio „Nord Stream 1“), kuris prasidėjo, nepasibaigs taip, kaip niekada iki šiol nepasibaigė „Družbos“ (naftotiekio iš Rusijos į Lietuvą – BNS) remontas, tai problemų užpildant saugyklas ir apsirūpinant dujomis kai kurioms Europos Sąjungos valstybėms bus nemažai, ypač toms, kurios neturi alternatyvaus tiekimo“, – teigė premjerė.

„Sprendimai dėl energetinės nepriklausomybės, kurie buvo padaryti gerokai iš anksto, bent tiekimo požiūriu jie dabar leidžia Lietuvai jaustis saugiai“, – pridūrė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 19 13:52
Spausdinti