Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NT
I. Šimonytė: Lietuvoje reikia europietiško NT mokesčio
BNS
BNS foto
I. Šimonytė.

Finansų ministrei siūlant nuo kitų metų įvesti visuotinį nekilnojamojo turto (NT) mokestį, premjerė Ingrida Šimonytė tam pritaria ir sako, kad Lietuvoje turėtų galioti europietiškas NT mokestis, o dėl jo taikymo galėtų spręsti vietos valdžia.

„Galėtų būti siūloma Lietuvoje numatyti galimybę turėti normalų europietišką nekilnojamojo turto mokestį. Kiek jo būtų taikoma, kam jis būtų taikomas ir taip toliau, bendrus rėmus įstatymas nustatytų, bet tai būtų municipalinis mokestis 100 procentų“, – žurnalistams penktadienį sakė premjerė.

I. Šimonytės teigimu, dabartinis reguliavimas neatitinka NT mokesčio paskirties.

„Dabar yra tas vadinamas prabangos mokestis, įskaitomas į valstybės biudžetą, kurio ribos nustatytos yra, švelniai tariant, ginčytinos, nes nelabai turi kažką bendra su nekilnojamojo turto mokesčiu, labiau gal su prabanga ar jos įsivaizdavimu“, – kalbėjo ji.

Pasak I. Šimonytės, vietos valdžia galėtų spręsti dėl mokesčio ir lengvatų taikymo.

„Kiek norėtų to mokesčio tarifo taikyti ir kokiai daliai, kam lengvatas, spręstų vietos valdžia. Manau, tai yra teisingas požiūris, nes vietos valdžioje atsirastų daugiau vietos politikai“, – sakė ji.

LRT ketvirtadienį skelbė, jog finansų ministrė Gintarė Skaistė siūlo nuo kitų metų įvesti visuotinį NT mokestį. Pasak jos, mokesčio mokėtojų būtų daugiau, bet pats mokestis būtų labiau simbolinis ir siektų 10–12 eurų per metus.

Pasak ministrės, tokį siūlymą Seimui planuojama teikti pavasario sesijoje.

Dabar nekilnojamojo turto mokestį moka tik prabangių ar daug būstų turintys gyventojai, kurių turimo nekilnojamojo turto vertė viršija 150 tūkstančių eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 14 15:08
Spausdinti