Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


ISPANIJA
Ispanijos parlamentas patvirtino energijos taupymo planą
BNS
Pexels

Ispanijos parlamentas ketvirtadienį patvirtino mažumos vyriausybės parengtas energijos taupymo taisykles, numatančias oro kondicionierių naudojimo ribojimus, Europos Sąjungai stengiantis sumažinti priklausomybę nuo Rusijos tiekiamų dujų.

Įstatymų leidėjai 187 balsais prieš 161 pritarė įsakui, kuris įsigaliojo rugpjūčio 10 dieną, bet turėjo būti patvirtintas asamblėjos, kad liktų galioti.

Socialistų premjeras Pedro Sanchezas vadovauja mažumos koalicinei vyriausybei, bet ši sugebėjo priimti taisykles, užsitikrinusi mažesnių regioninių partijų paramą.

Remiantis vyriausybės įsaku, šilčiausiais metų mėnesiais kondicionieriams turi būti nustatoma ne žemesnė kaip 27 laipsnių temperatūra. Šis reikalavimas bus taikoma viskam – nuo viešojo transporto iki parduotuvių, biurų, teatrų ir kino teatrų.

Naujosios taisyklės nebus taikomos namų kondicionieriams, nors žmonės skatinami vartoti mažiau energijos savo būstuose.

Vasaros mėnesiais temperatūra Ispanijoje dažnai pasiekia ir perkopia 40 Celsijaus laipsnių žymą.

Naujas teisės aktas taip pat reglamentuos šildymą žiemą – šiuo metu laiku temperatūra patalpose negalės būti aukštesnė nei 19 laipsnių.

Įsaku taip pat reikalaujama, kad nuo 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, parduotuvės išjunginėtų vitrinų apšvietimą. Ši priemonė turės įtakos ir viešųjų pastatų apšvietimui.

Siekiant išvengti energijos švaistymo, iki rugsėjo pabaigos visose kondicionuojamose ar šildomose patalpose turi būti įrengtas automatinis durų uždarymo mechanizmas.

Pagrindinė opozicinė konservatyvioji Liaudies partija (PP) balsavo prieš šias priemones. Daugelis konservatorių jas laiko „improvizuotomis“ ir žalingomis ekonomikai.

Opozicija taip pat skundžiasi, kad naujosios taisyklės buvo parengtos nesitariant su verslo asociacijomis ar regionų valdžios institucijomis, turėsiančiomis stebėti, kaip laikomasi reikalavimų.

Viena didžiausių kritikų yra Madrido regiono vadovė Isabel Diaz Ayuso, kylanti dešiniosios politinės pakraipos žvaigždė. Jis pažadėjo užginčyti naujas taisykles Ispanijos Konstituciniame Teisme.

„Madridas neišsijungs“, – anksčiau šį mėnesį per „Twitter“ parašė I. D. Ayuso.

2022 08 26 10:01
Spausdinti