Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DUJŲ TIEKIMAS EUROPAI
Izraelis ir Azerbaidžanas didina gamtinių dujų tiekimą į ES
BNS
Pexels

Maskvai reikšmingai sumažinus gamtinių dujų tiekimą Europai, taip keršijant už paramą invaziją atremiančiai Ukrainai, Rusijos nišą šioje rinkoje pamažu užpildo kiti tiekėjai, skelbia Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu pirmadienį Berlyne susitikęs Izraelio ministras pirmininkas Yairas Lapidas pareiškė, jog Izraelis galės tiekti ES apie dešimtadalį tiek dujų, kiek Europa pernai gavo iš Rusijos.

„Ketiname prisidėti prie pastangų pakeisti rusiškas dujas Europoje“, – po susitikimo kalbėjo Y. Lapidas.

Savo ruožtu O. Scholzas pabrėžė, kad Vokietija kuria infrastruktūrą, kuri leistų jai gauti dujų iš naujų tiekėjų, atsiribojant nuo energetinės priklausomybės nuo Rusijos.

Birželį Izraelis ir Egiptas Kaire, dalyvaujant Europos Komisijos vadovei, pasirašė susitarimą dėl suskystintų gamtinių dujų tiekimo Europai – Izraelis dujas pumpuos į kaimyninį Egiptą, kur jos bus skystinamos ir laivais gabenamos į Europą.

Savo ruožtu Azerbaidžanas pareiškė, kad šiemet per TANAP ir TAP vamzdynų sistemas į ES pristatys 30 proc. daugiau dujų nei pernai – 12 mlrd. kubinių metrų.

Liepos mėnesį Briuselis susitarė su Baku dėl dujų importo iš Azerbaidžano padvigubinimo artimiausiais metais – per vadinamąjį Pietinį dujų koridorių, tai yra per Sakartvelą ir Turkiją į Balkanus.

ES ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad Bendrija yra „gerai pasirengusi“ tam atvejui, jei Rusija visiškai sustabdytų gamtinių dujų tiekimą.

„Mes gerai pasirengę priešintis Rusijos kraštutiniam naudojimuisi dujomis kaip ginklu. Mes nebijome Putino sprendimų – prašome rusų gerbti sutartis, bet jei jie to nedarys, mes pasirengę reaguoti“, – pabrėžė jis.

Praėjusį penktadienį Briuselyje susitikę Europos energetikos ministrai pareiškė pasisakantys už daugybę priemonių, skirtų kovoti su sparčiai augančiomis dujų ir elektros kainomis, o kai kurie ragino apriboti dujų importo kainas ES. Nors Europos Komisija pasiūlė iš Rusijos importuojamų dujų kainų viršutinę ribą, kelios valstybės narės paragino nustatyti viršutines visų ES valstybių perkamų dujų „kainų lubas“.

2022 09 13 10:30
Spausdinti