Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ENERGETINĖ NEPRIKLAUSOMYBĖ
K. Budrys: neturėtų kilti kliūčių sutariant su Latvija ir Estija dėl sinchronizacijos
BNS
Josvydas Elinskas/ELTA
K. Budrys.

Prezidento patarėjas Kęstutis Budrys sako, kad pasirašant susitarimą su Latvija ir Estija dėl elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa ir atsijungimo nuo rusiškos BRELL sistemos 2025 metų pradžioje, keblumų kilti neturėtų.

„Manome, kad keblumų būti neturėtų, turiu omeny Valstybės gynimo tarybos posėdžio dalyvius, nes tiek iš Latvijos pusės politinės vadovybės, tiek Estijos, 2025 metų vasaris įvardinamas kaip data, kada tai būtų galima padaryti, dėl to nematome, kad galėtų būti kokios kliūtys“, – Žinių radijui antradienį sakė K. Budrys.

„Manome, kad nėra kliūčių to padaryti ir nereikės junginėti jokių alternatyvių scenarijų“, – pridūrė jis.

Pasak K. Budrio, raštiško sutarimo reikia siekiant užtikrinti tęstinumą ir fiksuoti neatgręžiamumą.

VGT pirmadienį pavedė Vyriausybei artimiausiu metu sutarti su Latvija ir Estija dėl elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa ir atsijungimo nuo rusiškos BRELL sistemos 2025 metų pradžioje.

Lietuva savo ruožtu siekė, kad sinchronizacija įvyktų dar anksčiau – 2024-aisiais, tačiau tam nepritarė Latvija su Estija, dėl to nuspręsta sinchronizuotis su Vakarų Europa metais vėliau.

Latvijos ir Estijos elektros perdavimo tinklų operatorės BNS sako, jog 2025-ųjų metų pradžia yra anksčiausia galima bei techniškai ir ekonomiškai tinkamiausia Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa data.

2023 07 25 09:04
Spausdinti