Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


ENERGETIKA
K. Simson: dujų kainų lubų subsidijos ES narėms būtų paskirstytos nevienodai
BNS
Twitter
Kadri Simson.

Už energetiką atsakinga Komisijos narė Kadri Simson prieš Europos Sąjungos energetikos ministrų susitikimą antradienį pareiškė, kad dujų kainų lubų subsidijos ES narėms būtų paskirstytos nevienodai.

Pasak jos, skirtingose valstybėse narėse yra „skirtingas energijos rūšių derinys, todėl dujų subsidijavimo išlaidos bus paskirstytos nevienodai“.

„Mums buvo pavesta atlikti analizę, ką reikštų, jei išimtį Iberijos pusiasaliui taikytume likusiai Europos daliai. Kaip žinote, Iberijos pusiasalis nėra pakankamai sujungtas su likusia Europos dalimi, todėl buvo galima išbandyti šią galimybę, o lyderiai paprašė išanalizuoti, kaip galėtume ją išplėsti taip, kad ji nesukeltų didesnio dujų suvartojimo, ir ką tai reikštų išlaidų dydžiui“, – teigė ji.

Lubas elektros gamybai naudojamoms dujoms nuo birželio, leidus Briuseliui, taiko Ispanija ir Portugalija – dėl to jose yra vienos mažiausių elektros kainų ES.

Prieš Liuksemburge vykstantį susitikimą K. Simson tviteryje parašė, kad „praėjusią savaitę Europos Komisija pasiūlė naujausią priemonių paketą, skirtą spręsti energetikos krizę, ypač daug dėmesio skiriant dujoms. Lyderiai pritarė šiam paketui ir pateikė mums gaires darbui tęsti. Šiandien tai aptarsime su energetikos ministrais“.

„Tikimės, kad ministrai ras bendrą kalbą dėl pozicijos dėl pastatų (Pastatų energinio naudingumo direktyva), nes juose suvartojama didelė dalis dujų, ypač žiemą šildymui; svarbu tvariai mažinti suvartojimą“, – kiek vėliau sakė ji žurnalistams.

Ji taip pat žadėjo aptarti padėtį Ukrainoje ir Moldovoje, nes dėl Rusijos karo didėja iššūkiai elektros energijos sektoriuje.

2022 10 25 16:11
Spausdinti