Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ENERGETIKA
LEA vadovas: dabartinė elektros kainų kompensacijų tvarka neturėtų būti tęsiama
BNS
Pixabay

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadovas Virgilijus Poderys mano, kad dabartinė kompensacijų gyventojams už elektrą tvarka antrąjį šių metų pusmetį neturėtų būti tęsiama.

„Pagal tai, kokia šiuo metu – sausį, vasarį, kovą, balandį – yra rinka, ką matome, tokia kompensavimo tvarka, mano asmenine nuomone, neturėtų būti tęsiama. Negali žinoti, kas atsitiks gegužę ir birželį, bet pagal tai, ką matome, mano nuomone, tokia pagalbos gyventojams forma ir tokia dosni sistema neturėtų būti taikoma“, – LRT naujienų portalui teigė V. Poderys.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas taip pat mano, kad dabartinės kompensacijų gyventojams už elektrą tvarkos nuo liepos 1 dienos turėtų būti atsisakoma.

„Jau tikrai reikėtų keisti tą tvarką, nes ji ne tik kad atgyveno, bet jau mes ir prieš tai kalbėjome, kad reikėtų taikyti kitokią tvarką, kad galbūt ši tvarka nėra pati geriausia. Aš irgi pritariu, kad šitą tvarką reikėtų keisti“, – teigė V. Jankauskas.

Pirmąjį šių metų pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kilovatvalandę (kWh), tačiau nekompensuojama žemiau 28 centų tarifo ribos.

Energetikos ministras Dainius Kreivys yra sakęs, kad sprendimą, ar pratęsti kompensacijas gyventojams už elektrą ir dujas antrąjį šių metų pusmetį, lems ir dujų kainų pokyčiai pildant saugyklas.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė dar kovo pradžioje sakė, kad gegužę bus geriausiai matyti tendencijos šių metų antrajam pusmečiui, todėl Vyriausybė tada ir apsispręs, kaip bus kompensuojama. Jos teigimu, gali nutikti ir taip, kad elektros kainos rinkose bus labai žemos, dauguma gyventojų bus pasirinkę mažesnį tarifą nei 28 centai ir tokiu atveju kompensacijų jiems nereikės.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė yra teigusi, kad antrąjį pusmetį valstybė turėtų tęsti kompensacijų mokėjimą. Pasak jos, nuo liepos galėtų būti kompensuojama tik už dalį suvartotos elektros, pavyzdžiui, iki 150 kWh per mėnesį.

LEA duomenimis, balandžio 1–11 dienomis vidutinė „Nord Pool“ biržos 1 kWh kaina siekė 7 centus (be PVM) ir buvo 21 proc. mažesnė už kovo mėnesio vidutinę kainą (8,9 cento).

LEA vadovas V. Poderys kovo viduryje yra sakęs, kad remiantis ateities sandoriais, elektros ir dujų kainos ir toliau turėtų išlikti panašios.

2023 04 13 09:58
Spausdinti