Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Lietuvą pasiekė pirmasis suskystintų dujų krovinys iš JAV
BNS
SGD saugykla „Independence“ („Reuters“ nuotr.).

Ankstyvą pirmadienio rytą į Klaipėdą atplaukė pirmasis suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinys iš JAV. Iš „Sabine Pass“ eksporto terminalo dujas į Klaipėdą atgabeno tanklaivis „Clean Ocean“.

Pasak „Lietuvos dujų tiekimo“ atstovo Pauliaus Jakutavičiaus, tai pirmasis krovinys iš JAV Baltijos šalyse bei vienas pirmųjų amerikietiškų dujų krovinių Rytų Europoje. Pirmadienį šią proga surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo JAV ir Lietuvos pareigūnai, „Cheniere“, „Lietuvos energijos“, „Klaipėdos naftos“ ir „Lietuvos dujų tiekimo“ vadovai.
Tai pirmasis krovinys iš JAV Baltijos šalyse bei vienas pirmųjų amerikietiškų dujų krovinių Rytų Europoje.
Su „Sabine Pass“ eksporto terminalą Luizianoje valdančios JAV energetikos bendrovės „Cheniere Energy“ įmone „Cheniere Marketing International“ LDT sutartį dėl maždaug 140 tūkst. kubinių metrų SGD pasirašė birželį. „Tai pirmasis, bet tikrai ne paskutinis krovinys, įvertinant rinkos situaciją ir rinkos plėtrą, tų krovinių galime tikėtis vis daugiau ir daugiau. Be abejo, yra verslo dalykai, konkurencijos spaudimas, bet tai tik į naudą“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Klaipėdoje teigė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Anot ministro, iš JAV „Sabine Pass“ eksporto terminalo atplaukęs krovinys yra istorinis dėl lūkesčių, mat Lietuva seniai tikėjosi įsigyti amerikietiškų dujų. Be to, Ž.Vaičiūno tikinimu, JAV dujos yra pigesnės nei „Gazprom“ bei užtikrina didesnį regiono saugumą, o bendradarbiavimas su JAV lemia didesnę valstybių partnerystę, kuri matyti ne tik energetikos sektoriuje, bet ir gynybos srityje.
Ž.Vaičiūno tikinimu, JAV dujos yra pigesnės nei „Gazprom“ bei užtikrina didesnį regiono saugumą, o bendradarbiavimas su JAV lemia didesnę valstybių partnerystę.
Tai, kad šis krovinys stiprina valstybių partnerystę, „Twitter“ skelbė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. „Lietuvos dujų tiekimo“ vadovas Mantas Mikalajūnas teigė tikįs, kad tai nebus vieninteliai SGD kroviniai iš JAV ir galima laukti dujų Lietuvoje ir kitąmet. „Mes naudosimės proga su besilankančiais „Cheniere“ atstovais ir toliau kalbėtis dėl dujų įsigijimo“, – sakė M. Mikalajūnas. JAV ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Howardas Solomonas teigė, kad „Lietuvos dujų tiekimo“ ir „Cheniere Energy“ sutartis dėl dujų buvo grįstas komerciniais pagrindais. „JAV vyriausybė nedalyvavo šiame konkrečiame susitarime“, – spaudos konferencijoje teigė H. Solomonas, pridurdamas, kad JAV tiki, jog geriausias susitarimas gali būti pasiektas tuomet, kai tarpusavyje tariasi verslo įmonės. Tiek Ž. Vaičiūnas, tiek „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas tikino, kad JAV SGD dujos šiuo metu yra pigesnės nei „Gazprom“, tačiau kol kas neprognozuoja, kad rusiškos dujos būtų išstumtos iš rinkos. „Iš esmės akivaizdu, kad kalbant apie konkretų klausimą, tas portfelis turėtų balansuoti apie pusę vamzdinių, pusę SGD, turint omenyje, kad panaši proporcija buvo pernai, bet esmė, turbūt, ne vienas konkretus procentas, o esmė yra pati konkurencija“, – tikino Ž. Vaičiūnas. D.Misiūnas teigė, kad proporcija tarp SGD ir vamzdinių dujų nėra svarbi – svarbiausia, kad būtų taikoma patraukli kaina. „Nėra tikslas jį skaičiuoti iš kitos pusės, nusistatyti vieną ar kitą procentą“, – teigė jis. SGD siuntų iš JAV bus ir daugiau „Cheniere Energy“ marketingo vadovas Europoje Frederikas Smitsas van Oyenas teigė negalintis komentuoti krovinio kainos, tačiau tikino, kad jis konkurencingas. Paklaustas, kas pasikeitė, kad padaugėjo krovinių iš JAV, „Chenerie Energy“ atstovas tikino, kad SGD poreikis vis labiau auga ir rinkos sąlygos tinkamos eksportuoti į Europą. Artimiausiu metu Lietuva ketina sulaukti dar vieno SGD krovinio iš JAV. Liepą bendrovė pasirašė sutartį su „Gas Natural Fenosa“. Šis krovinys į Klaipėdą turėtų atplaukti rugsėjo viduryje. Pernai JAV eksportavo 5 mlrd. kubų SGD, šiuo metu yra statomi dar 5 terminalai, kurių bendri metiniai skystinimo pajėgumai sieks apie 100 mlrd. kubų. Projektai turėtų būti baigti iki 2021 metų. Suskystintas dujas Lietuvai taip pat tiekia Norvegijos „Statoil“, JAV „Koch Supply & Trading“ – pastarosios įmonės dujos atgabentos iš Norvegijos ir Nigerijos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 21 11:54
Spausdinti