Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Lietuvai būtina gerinti Ignalinos AE uždarymo projekto reputaciją
BNS

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui trūksta dar 1,56 mlrd. eurų, bet buksuojančio projekto reputacija gali sutrukdyti gauti finansavimą ateityje.

Lietuvai siekiant užsitikrinti europinę paramą IAE uždarymui po 2020 metų, šalis turi rodyti progresą ir išsklaidyti įspūdį, kad projektas stringa, įsitikinęs energetikos viceministras Simonas Šatūnas. Jis kol kas neprognozuoja, ar Briuselis skirs pakankamai lėšų jėgainės uždarymui.
Lietuvai siekiant užsitikrinti europinę paramą IAE uždarymui po 2020 metų, šalis turi rodyti progresą ir išsklaidyti įspūdį, kad projektas stringa.
Ignalinos AE uždarymo finansavimas Lietuvoje laikomas prioritetu kitoje ES finansinėje perspektyvoje, mat, anot politikų, be Europos Sąjungos paramos nebus įmanoma įgyvendinti projekto. „Mes turime apskritai rodyti, kad šis projektas yra europinio lygmens. Jeigu anksčiau buvo susidarytas įvaizdis, kad darbai stoja, yra vėlavimai, mažai kas vyksta, reikia, kad Europoje to įvaizdžio būtų kuo mažiau. Bet manau, kad Komisija, kuri seka darbus, mato progresą, tačiau mums reikia plačiau pasakoti kitoms valstybėms narėms. Pačios Komisijos ekspertai žino detaliai projektą“, – sakė S. Šatūnas.

Nebus lengva išprašyti pinigų

EK Pagalbos uždarant branduolinius įrenginius programos komiteto posėdyje S.Šatūnas šią savaitę pristatė Ignalinos AE uždarymo eigą. Anot jo, darbai įvertinti teigiamai, tačiau apie būsimą ES paramą nekalbėta. Pasak pareigūno, ES vadovams kartojama, kad Ignalinos AE uždarymui būtinas finansavimas. „Nenorėčiau spekuliuoti, bet, kaip ir sakė mūsų ambasadorė Europos Sąjungoje, pareigūnai, vadovai, mes visiems sakome, kad tai mums vienas svarbesnių finansinių prioritetų, nes jeigu neturėsime finansinio aiškumo, tai bus sunku toliau vykdyti suplanuotus darbus arba reikės keisti strategiją. Tai aiškiai yra sakoma Europos vadovams, kad yra planas, jo laikomės, bet jei finansavimas neadekvatus – planą reiks keisti“, – tikino S.Šatūnas. Visgi S.Šatūnas tikisi, kad IAE uždarymo plano neprireiks keisti: „Manau, kad suvokimas tarp Europos Komisijos pareigūnų tikrai yra, kad projektas bendraeuropinis ir jam finansavimo tikrai reikės“.
„Manau, kad suvokimas tarp Europos Komisijos pareigūnų tikrai yra, kad projektas bendraeuropinis ir jam finansavimo tikrai reikės“, – sakė energetikos viceministras Simonas Šatūnas.
Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas anksčiau BNS sakė, kad gauti lėšų Ignalinos AE uždarymui bus didžiulis iššūkis. Ignalinos AE pernai skaičiavo, kad 2021–2027 metais tam gali reikėti 900 mln. eurų. Europos Audito Rūmai (EAR) pernai rugsėjį pareiškė, kad IAE uždarymo projektai gerokai vėluoja, jų finansavimas nėra efektyvus, todėl auditoriai siūlo nuo 2020 metų nebetęsti specialių finansavimo programų. Europos auditorių skaičiavimu, IAE uždarymui trūksta dar 1,56 mlrd. eurų. IAE uždarymo programa dabar finansuojama iš ES paramos lėšų, Tarptautinio rėmimo ir Ignalinos AE fondų, valstybės biudžeto ir kitų šaltinių. 2014–2020 metais IAE įsisavins iš viso 650 mln. eurų ES paramos, iš jų apie 200 mln. eurų – 2007–2013 metais gautos, bet laiku nepanaudotos lėšos. Šiuo metu Lietuvos dalis, finansuojant IAE uždarymą, siekia apie 12 proc. Neoficialiai užsimenama, jog negavus pakankamo ES finansavimo, dalį kaštų teks dengti vartotojams per viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP). Skaičiuojama, kad 2004-aisiais pradėtas IAE, kuri pirmoji pasaulyje nutraukė nesaugiais laikomų rusiškų RBMK reaktorių veiklą, uždarymas iš viso kainuos apie 2,593 mlrd. eurų. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 17 11:56
Spausdinti