Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


EUROPOS SĄJUNGA
M. Vaščega: ribojant dujų kainas pigesnė elektra neturėtų pasiekti trečiųjų šalių
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Marius Vaščega.

Europos Sąjungai priimant sprendimus dėl gamtinių dujų kainų lubų, reikia įvertinti, ar iš dujų pagaminta pigesne elektra nesinaudos trečiosios šalys, sako Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

Pasak jo, taip pat būtina įvertinti, kas finansuos lubas viršijančias dujų kainas.

„Yra įvairiausių papildomų niuansų, prie kurių mes visi turime padirbėti. Pavyzdžiui, ar nustatydami lubas mes iš tikrųjų nesubsidijuosime dalinai trečiųjų valstybių, nes elektros energijos rinkos yra sujungtos, ir elektros energija gali laisvai tekėti taip pat ir į kitas valstybes. Nustatydami kainų lubas mes privalėsime kažkokia forma taikyti subsidiją, kažkas už tai turi mokėti“, – LRT radijui penktadienį sakė M. Vaščega.

Pasak jo, taip pat svarbu įvertinti, kokia dalis elektros Bendrijos narėse pagaminama iš dujų.

„Antras dalykas, kuris yra labai svarbus, įsivertinti, kiek kurioje valstybėje yra elektros, generuojamos iš dujų. Ir čia labai skirtingos situacijos skirtingose valstybėse narėse. Tai į šituos klausimus mes vis dar turėsime atsakyti ir rasti sprendimus, kad visa tai būtų konkrečiai sudėta“, – teigė EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

M. Vaščegos teigimu, kitą savaitę posėdžiausiantys ES energetikos ministrai turės rasti sprendimus, kad dujų kainų lubos nepaveiktų ilgalaikių jų tiekimo į Bendriją kontraktų.

„Tos kitos detalės, dėl kurių jie kalbės, yra susijusios su tuo, kaip padaryti taip, kad tas kainų lubų nustatymas nepaveiktų jau egzistuojančių ilgalaikių kontraktų dėl dujų tiekimo į Europos Sąjungą“, – teigė M. Vaščega.

„Aišku, kad mes turime įsivertinti, kiek bus reikalinga paramos ir susitarimas turi būti pasiektas, kas už ją mokės“, – kalbėjo diplomatas.

ES lyderiai penktadienio naktį iš esmės sutarė riboti dujų kainas didmeninėje prekyboje ir įvesti elektros gamybai naudojamų dujų kainų lubas ir paragino energetikos ministrus ir Komisiją pateikti konkrečius sprendimus, įskaitant kaštų ir naudos analizę. Jie taip pat nurodė parengti konkrečius sprendimus dėl „laikino dinaminio kainų gamtinėms dujoms koridoriaus“.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda tai pavadino didžiausiu žingsniu pirmyn. Jis pabrėžė, jog tai yra „politinis signalas“ kitą savaitę posėdžiausiantiems ES energetikos ministrams, kurie „pamėgins rasti labai konkrečiu turiniu užpildančius sprendimus“.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau teigė, kad kaina virš nustatytos viršutinės dujų kainos ribos turėtų būti finansuojama ES lėšomis. Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau sakė, kad ji galėtų būti finansuojama skolintomis EK lėšomis.

Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius antradienį BNS teigė manantis, jog papildomo skolinimosi scenarijus nėra realus, be to, pasak jo, tam prieštarautų už griežtesnę finansinę politiką pasisakančios Bendrijos šalys.

Siekdama suvaldyti energetikos krizę, Europos Komisija šią savaitę siūlė įvesti dinamines dujų kainų lubas, bet tik sandoriams Nyderlandų biržoje TTF, o ne visiems didmeniniams dujų įsigijimams.

2022 10 21 13:22
Spausdinti