Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ENERGETINĖ KRIZĖ
Muilo opera „ES dujų kainų lubos“ baigėsi: rugpjūčio kosminės kainos nepasikartos?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS

Nuo vasaros pabaigos besitęsiantis serialas „ES dujų kainų lubos“ pirmadienį, regis, baigėsi. Sutarta dėl rinkos koregavimo mechanizmo, kuris numato viršutinę dujų kainos ribą ties 180 eurų už megavatvalandę (MWh). Tai įsigalios nuo vasario 15 d.

„Noriu pasidžiaugti, kad ši kaina dvigubai mažesnė, nei turėjome rugpjūčio mėnesį, kai buvo 350 eurų/MWh, o dabartinė riba – 180 eurų/MWh. Manau, rezultatas tikrai neblogas“, – Briuselyje džiaugėsi energetikos ministras Dainius Kreivys, nors paminėjo, kad Lietuva siekė 160 eurų/MWh ribos, bet teko nusileisti derybose.

Rinkos koregavimo mechanizmas įsigalios, jei ateinantį mėnesį numatoma kaina pagal TTF (ang. Title Transfer Facility) tris darbo dienas viršija 180 eurų/MWh ir prieš mėnesį TTF kaina yra 35 eurais didesnė už suskystintųjų gamtinių dujų referencinę kainą pasaulinėse rinkose toms pačioms trims darbo dienoms.

„Ties ta vieta įsijungs mechanizmas ir neleis dujų kainai pakilti daugiau nei kitur. Kaip rodo modeliavimas, palyginti su rugpjūčio mėnesiu maksimali dujų kaina būtų kažkur 200 eurų/MWh“, – Lietuvos žurnalistams Briuselyje kalbėjo D. Kreivys.

Taip pat numatytas sustabdymo mechanizmas, jei iškils rizika energijos tiekimo saugumui, finansiniam stabilumui, dujų srautams ES viduje arba padidėjusios dujų paklausos rizika.

Šis susitarimas galios vienus metus. Anot D. Kreivio, į Europą bet kuriuo atveju pateks dujų kroviniai.

„Nesvarbu, kiek parašoma, kaina fiksuojama ties 180 eurų/MWh, plius 35 eurai, todėl pardavėjui nėra tikslo atsisakyti, nes Europoje bet kokiu atveju kaina bus 35 eurais didesnė nei kitose rinkose“, – IQ paaiškino ministras.

Susitarimas dėl viršutinės dujų kainos ribos leido patvirtinti ir kitas priemones, dėl kurių jau buvo sutarta anksčiau (bendri ES dujų pirkimai ir naujas dujų kainų lyginamasis indeksas).

Kaip teigė kai kurie diplomatai, spaudžiama Vokietijos Europos Komisija ilgai nesiūlė taikyti dujų kainų viršutinės ribos, nes tai esą neužtikrintų taupymo bei keltų grėsmę dujų tiekimo saugumui. Vis dėlto lapkritį buvo pasiūlyta 275 eurų/MWh viršutinė riba, kurią daugelis ES valstybių narių palaikė per didele. Be to, buvo nustatytos sąlygos, kurias dalis šalių, tarp jų ir Lietuva, laikė nepasiekiamomis.

2022 12 19 19:47
Spausdinti