Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KOMERCINIS NT
„Newsec“: auganti biurų paklausa Vilniuje didins jų kainas
BNS
Pexels
Biuras.

Vilniuje šių metų trečiąjį ketvirtį užfiksuota apie 56 tūkst. kv. metrų naujų biurų nuomos sandorių ir tai rodo, jog nepaisant pandemijos sostinėje biurų nuomos paklausa ženkliai auga, todėl didės ir jų nuomos kaina, teigia nekilnojamojo turto (NT) paslaugų bendrovės „Newsec“ biurų sprendimų vadovė Indrė Narauskaitė.

„Augant biurų kokybės standartams ir jų paklausai mes nebematome priežasčių, kodėl Vilniaus biurų rinkoje kainoms nereikėtų augti“, – ketvirtadienį komercinio NT rinkos apžvalgos pristatyme sakė I. Narauskaitė.

Šiuo metu Vilniuje 1 kv. metro A klasės biuro nuomos kaina mėnesiui yra apie 16–17,5 euro.

Esant didelei biurų paklausai, trečiąjį ketvirtį sumažėjo ir neišnuomotų biurų plotas, nors metų pradžioje buvo prognozuota, kad biurų vakansija didės.

„Šiame ketvirtyje fiksuojame 5,3 proc. vakansiją – 4,3 proc. A klasės biuruose ir 6,2 proc. B klasės biuruose. Kodėl taip atsitiko, nes šiame ketvirtyje užfiksavome 55,6 tūkst. kv. metrų ploto sandorių ir perkopėme 100 tūkst. kv. metrų ribą, nors dėl pandemijos baubo planavome, kad per visus 2021 metus pasieksime vos 90 tūkst. kv. metrų išnuomoto ploto“, – aiškino „Newsec“ biurų sprendimų vadovė.

Pasak I. Narauskaitės, nepaisant pandemijos baimių ir nuotolinio darbo, biurų pasiūla išliko tokia pati kaip pastarųjų penkerių metų vidurkis – šiemet sostinėje atsidarė ar iki metų pabaigos atsidarys 106 tūkst. kv. metrų naujų biurų plotų, tai sudaro maždaug 13 proc. augimą.

„Newsec“ prognozuoja, kad 2021 metų pabaigoje Vilniuje bus apie 960 tūkst. kv. metrų nuomai skirto biurų ploto.

„Šiemet sostinėje atsidarė aštuoni biurų centrai, iš jų trys A klasės, iš kurių du jau yra pilnai išnuomoti, o trečiasis užimtas apie 90 procentų. Iš penkių naujų B klasės biurų centrų trys yra pilnai išnuomoti, nors dar vienas iš jų neatsidarė, o likę du, kurie atsidarys ketvirtajame ketvirtyje bus užimti apie 50-70 proc.“, – teigė I. Narauskaitė.

„2022 metais pasieksime milijono kv. metrų biurų ploto pasiūlą Vilniuje“, – pridūrė ji.

Pasak I. Narauskaitės, naujų biurų paklausa ir nuomininkų aktyvumas viršijo prognozes ir nustebino vystytojus, o daugiausia biurų šiemet išsinuomojo logistikos kompanijos – daugiau kaip 20 tūkst. kv. metrų.

Pasak „Newsec“ atstovės, per ateinančius dvejus metus Vilniuje turėtų atsirasti dar 164 tūkst. kv. metrų naujų biurų ploto, o 57 tūkst. kv. metrų yra statybos leidimo dar neturintys biurų projektai.

„Per ateinančius dvejus metus 23 proc. prieaugis tikrai neatrodo didelis, todėl Vilniaus vystytojus esančius pilkoje neapsisprendimo zonoje mes skatintume ir kviestume paspausti žaliąjį starto mygtuką – biurų paklausa tikrai yra didelė“, – tvirtino I. Narauskaitė.

Pasak jos, be logistikos bendrovių, biurų nuomos rinkoje aktyvios išlieka Baltarusijos fintech kompanijos, taip pat informacijos technologijų sektoriaus atstovai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 14 14:14
Spausdinti