Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ELEKTRA
Nuo liepos nebeliekant kompensacijų už elektrą, gyventojai suskubo keisti sutartis
BNS
Pixabay

Valstybei nutarus nuo liepos panaikinti kompensacijas už elektrą buitiniams vartotojams, nepriklausomi elektros tiekėjai teigia paskutinėmis savaitėmis pastebintys didesnį elektros tiekimo planus norinčių pasikeisti klientų srautą.

Jų teigimu, vartotojai dažniausiai kreipiasi norėdami pasikeisti fiksuotos kainos planus į pigesnius nei 28 centai už kilovatvalandę (kWh).

Tiekėjų atstovai sako, kad nuo liepos daugiau nei 28 centus mokančių vartotojų nebeliks arba jų bus tik nedidelė dalis.

Didesnis aktyvumas

„Ignitis“ atstovės Lauros Beganskienės teigimu, sutartis norinčių pasikeisti klientų srautas šią savaitę išaugo tiek telefonu, tiek internete, tiek fiziniuose bendrovės aptarnavimo centruose.

„Gyventojai, sugrįžę po šventinio savaitgalio, jau sekmadienį antroje dienos pusėje intensyviau ėmėsi planų keitimo, padaugėjo skambučių klientų aptarnavimo telefonu, taip pat stebėjome didesnį srautą savitarnoje“, – BNS teigė L. Beganskienė.

„Nuo pirmadienio daugiau kaip 50 procentų didesnis klientų srautas ir visuose „Ignitis“ klientų aptarnavimo centruose“, – pridūrė ji.

Pastarosiomis savaitėmis elektros tiekimo sutartis dažniau persirašo ir „Enefit“ klientai.

„Pastaruoju metu – praėjusią ir šią savaitę – stebime didesnį susidomėjimą, kai sutartis kasdien persirašo keli šimtai klientų, tad tikrai galima teigti, jog suaktyvėjimas jaučiamas“, – BNS teigė įmonės atstovė Ieva Krikštopaitytė.

Vis dėlto, pasak jos, sutartis atsinaujinančių klientų dalis bus nedaug didesnė nei kitais mėnesiais – kiek daugiau nei 1 proc.

„Verta pabrėžti, kad daugiau nei pusei visų „Enefit“ klientų tai nėra aktualu, nes jų sutartyse fiksuotos elektros kainos neviršija 28 centų už kilovatvalandę ribos“, – sakė I. Krikštopaitytė.

Tuo metu „Elektrum Lietuvos“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad birželį sutartis norinčių pasikeisti įmonės klientų aktyvumas padidėjo nežymiai. Jis mano, kad klientų srautas išaugs paskutinėmis mėnesio dienomis.

„Dabar jau esame pasiekę pastarųjų mėnesių vidurkį – apie 13 tūkstančių pakeistų sutarčių – bet iki mėnesio galo liko kelios dienos, kurios paprastai būna pačios aktyviausios“, – teigė M. Kavaliauskas.

„Tikėtina, kad birželio pabaigoje tokių, kurie šį mėnesį persifiksuos kainas, iš viso galime turėti apie 16–17 tūkstančių – juo labiau, kad prieš kelias dienas klientams dar kartą asmeniškai priminėme tai padaryti“, – pridūrė „Elektrum Lietuvos“ atstovas.

Mokančių daugiau nei 28 centus liks nedaug

Elektros tiekėjų atstovai sako, kad dažniausiai klientai pastaruoju metu kreipiasi norėdami pasikeisti turimas sutartis į pigesnius nei 28 centai už kilovatvalandę (kWh) fiksuotos kainos planus.

„Aukštesnes kainas turėję ir daugiausiai suvartojantys klientai jau anksčiau priėmė sprendimą ir pasikeitė elektros planą į pigesnį. Paskutinėmis dienomis planus į pigesnius keičiasi tie, kas turi fiksavę nežymiai aukštesnę nei 28 centų už kilovatvalandę kainą“, – teigė „Ignitis“ atstovė L. Beganskienė.

„Dažniausiai kreipiasi tie, kurių galutinė kaina už kilovatvalandę po liepos 1-os bus aukštesnė nei 28 centai. Sudarydami naujas sutartis bei keisdami planus klientai šiuo metu dažniausiai renkasi trumpesnės trukmės – dažniausiai šešių mėnesių – arba su birža susietus planus“, – sakė „Enefit“ atstovė I. Krikštopaitytė.

Pasak „Elektrum Lietuvos“ produktų vystymo vadovo Manto Kavaliausko, dažniausiai klientai renkasi mažiausios trukmės fiksuotos kainos planus, tačiau, jo teigimu, populiarėja ir ilgesnės trukmės – 12 ar 24 mėnesių – planai.

„Tai irgi logiškas pasirinkimas, nes ateities sandoriai rodo, kad elektros kaina ateityje krypsta augimo linkme, tad dabar yra labai geras metas užsigarantuoti palankią elektros kainą ilgesniam laikui į priekį“, – teigė M. Kavaliauskas.

Elektros tiekėjų atstovų teigimu, nuo liepos daugiau nei 28 centus už kilovatvalandę mokančių klientų nebeliks arba jų bus tik nedidelė dalis.

„Ignitis“ atstovė L. Beganskienė primena, kad bendrovė klientams nuo liepos vienašališkai sumažins fiksuotus tarifus iki 28 centų už kWh.

„Nuo liepos 1 dienos kaip ir dabar, „Ignitis“ neturės nepriklausomo tiekimo klientų, mokančių daugiau kaip 28 centus už kilovatvalandę, nes net tiems, kas nespės ar dėl vienokių ar kitokių priežasčių patys nesusimažins kainos, (...) mes vienašališkai sumažinsime kainą“, – teigė L. Beganskienė.

Elektros tiekimo kainą turintiems šešerių bei septynerių metų trukmės elektros tiekimo sutartis vienašališkai ketina sumažinti ir „Enefit“. Pasak įmonės atstovės, šias sutartis turi virš 90 proc. įmonės klientų, mokančių daugiau 28 centus už kilovatvalandę.

„(Nuo liepos – BNS) liks vos keli tūkstančiai, mokančių daugiau nei 28 centus už kilovatvalandę“, – teigė ji.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis, „Enefit“ šiuo metu turi apie 122,4 tūkst. buitinių vartotojų.

„Elektrum Lietuvos“ atstovas M. Kavaliauskas taip pat sako, kad nuo liepos didžioji dalis įmonės klientų už elektros kilovatvalandę mokės mažiau nei 28 centus.

„Nepasikeitusiems aukštesnių tarifų, kainų vienašališkai nemažinsime – mes juk negalime nuspręsti, kokios kainos ar fiksavimo trukmės jie nori, todėl kviečiame tą padaryti patiems“, – teigė M. Kavaliauskas.

„Jei ir toliau to nepadarytų, nuo liepos nebelikus kompensacijų, tie, kas dar turi aukštesnius nei 28 centų tarifus, už elektrą mokėtų savo pilna fiksuota kaina vidutiniškai apie 32 centus“, – pridūrė jis.

VERT duomenimis, birželio pradžioje už elektros kilovatvalandę iki 28 centų per mėnesį mokėjo 706,4 tūkst. arba 65,6 proc. nepriklausomą tiekėją pasirinkusių vartotojų.

Vyriausybės sprendimu nuo liepos šiuo metu galiojančios kompensacijos už elektrą buitiniams vartotojams bus panaikintos. Tai padaryta įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros rinkos kainas ir energetikos rinkos reguliuotojo prognozes antrajam šių metų pusmečiui.

2023 06 30 09:24
Spausdinti