Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2023. LIETUVA
Per pandemiją prasidėjusi NT karštligė slūgsta, bet pigesnių butų 2023 m. nereikėtų tikėtis
Agnė Piepaliūtė
Nereikia tikėtis, kad kurortų NT burbulas sprogs.

2022 m. nekilnojamojo turto (NT) rinka išgyveno tikrą uraganą – dėl ribotos pasiūlos sparčiai kilo kainos, ypač brango nuoma didmiesčiuose, tačiau antroje metų pusėje įsivyravo rimtis. 2023 m. sužinosime, ar šis uraganas iš tiesų baigėsi?

Ekonomikos situacija ir gresianti, nors ir švelni, recesija sufleruoja, kad ateina ramybės laikotarpis. Gyventojų perkamoji galia mažėja dėl neslopstančios infliacijos ir didelių išlaidų energijos ištekliams, taip pat dėl didėjančių palūkanų normų brangsta paskolos. „Tikėtina, kad duobę NT rinkoje matysime 2023 m. pirmoje pusėje, nes visi šie neigiamai rinką veikiantys veiksniai bus dar labiau pastebimi“, – mano Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims. Situacija 2023 m. antrą pusmetį priklausys nuo geopolitinės ir ekonominės situacijos – ji lems, ar NT ir toliau stagnuos, ar jau ims atsigauti.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Tikėtina, kad artimiausią pusmetį būsto pirkimo rinka išliks palyginti vangi. 2022 m. antrą pusmetį visuose NT rinkos segmentuose fiksuotas sumažėjęs aktyvumas, jis sugrįžo į priešpandeminį 2019 m. lygį. Ryškiausias nuosmukis fiksuotas šalies didmiesčių pirminėje butų rinkoje, kur realizacijos apimtis per metus smuko 40–70 proc. Bet tai pirmiausia lėmė ir ribota pasiūla.

2023 01 17 06:45
Spausdinti